Єжель перед відставкою встиг засунути свої фірми в харчування армії на 400 мільйонів
09.02.2012   //  

Міністерство оборони України 2 лютого за результатами тендерів уклало угоди на харчування військових в 2012 році. на загальну суму 395,22 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

ТОВ «Метсобстар-ХК» отримуватиме 485 тис грн. за один день харчування військових частин та військового навчального закладу, дислокованих у Київській, Житомирській та Черкаській областях. Загальна вартість контракту до кінця року склала 161,51 млн грн.

ТОВ «Оптукрпром-ВР» отримає 233,71 млн грн., або 714 тис грн. на день за харчування особового складу військових частин та військових навчальних закладів, дислокованих у Харківській, Донецькій, Полтавській, Сумській, Дніпропетровській, Луганській, Запорізькій, Кіровоградській областях та м. Київ.

«Оптукрпром-ВР» є однією з чотирьох фірм, які забезпечували армію харчування в 2011 році. «Метсобстар-ХК» рік тому виконувало функцію невдоволеного учасника тендерів, за скаргою якого колегія Антимонопольного комітету скасувала відкриті торги і це дозволило Міністерству оборони укласти угоди з обраними компаніями по неконкурентній процедурі закупівлі «в одного учасника». За підрахунками екс-міністра оборони Анатолій Гриценко, ціни було завищено загалом на 213 млн грн., або на $3 млн в місяць.

Минулої весни це викликало скандал, за результатами якого було звільнено заступника міністра економіки, що погодив Міноборони цю закупівлю. Також неофіційно повідомлялось про невдоволення керівництва уряду та Адміністрації президента діяльність міністра оборони Михайла Єжеля, однак тоді йому вдалось зберегти посаду.

Президент Віктор Янукович відправив Єжеля в відставку 9 лютого 2012 року. Новим міністром оборони призначено Дмитра Саламатіна, який до цього керував державною компанією по імпорту та експорту зброї «Укроборонпром».