Держкомпаніїя Фірташа відфутболила наддешевих росіян з тендеру на 55 мільйонів
08.02.2012   //  

ДК «Укргазвидобування» 31 січня за результатами тендерів уклало угоди з ПКП «Вікінг» на постачання гвинтових двигунів та запчастин до них на загальну суму 66,18 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

135 двигунів масою від 180 кг до 2 тон коштуватимуть 55,42 млн грн. Запчастини коштуватимуть 10,76 млн грн.

В тендері на постачання двигунів брало участь три компанії. Полтавське ТОВ «Екон Снаб» запропонувало продукцію на 0,07% дорожче від переможця. Російське ТОВ «Торгова компанія «Кунгур» (Перм) пропонувало свої двигуни за $4,05 млн або 32,39 млн грн. (без ПДВ), що майже в два рази дешевше від фірми, обраної переможцем. Однак російська пропозиція була відхилена з формальних причин: відсутні документи про повноваження на укладання договору, інформаційні довідки про матеріально-технічну базу, про чисельність, про основних покупців, звіт про рух грошових коштів, свідоцтво про реєстрацію платника податку, гарантійний лист про поставку, технічні і якісні характеристики предмету закупівлі.

ПКП «Вікінг» зі статуним капіталом 1 тис грн. зареєстровано в м. Хорол Полтавської обл. на Ігоря Ситника. До складу засновників ТОВ «Екон Снаб» входить Ігор Глуховець, депутат від Партії регіонів Ленінської районної у місті Полтаві ради.

ДК «Укргазвидобування» не вперше відхиляє найдешевші пропозиції на своїх тендерах. Раніше ТОВ «Бітіес-Груп» наполягало на неправомірності відхилення його пропозиції на тендері по закупці гвинтових компресорів вартість 2,14 млн грн. на користь майбутнього перемоця тендеру з ціною 2,40 млн грн. Однак АМКУ прийняв сторону «Укргазвидобування». Також під формальним приводом з тендеру на придбання хімічних речовин вартістю 5,5 млн грн. було відсторонено естонську фірму на користь українських компаній, чиї пропозиції різнились на 0,009%.

Дочірню компанію «НАК «Нафтогаз України» «Укргазвидобування» очолює Юрій Борисов. До переходу на роботу в держкомпанію Борисов обіймав посаду генерального директора компанії «OstChem Holding AG», навколо якої зосереджені хімічні активи Дмитра Фірташа. Борисов також відомий як формальний власник футбольного клубу «Таврія» (Сімферополь).