Головний «регіонал» Києва продовжує закопувати десятки мільйонів в Божків яр
31.01.2012   //  

ПАТ «Спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт» 25 січня уклало угоду з ТОВ «Концерн «Київпідземшляхбуд» на протизсувні заходи на схилах Божкового яру в Солом’янському районі м.Києва. Вартістю угоди склала 10,42 млн грн. Про це повідомляється «Віснику державних закупівель».

Торги проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника», оскільки «Київпідземшляхбуд» з 2006 року є виконавцем робіт по Божковому яру. Зараз було придбано роботи на суму додаткових коштів, виділених додатково в 2011 році.

Загальна кошторисна протизсувних робіт в Божковому яру зараз складає 29,39 млн грн. Станом на осінь 2010 року було виконано робіт на 15,96 млн грн.

В 2006 році директор проектної організації «Укрспецтунельпроект» Вадим Волинський повідомляв, що для боротьби з техногенними зсувами в яру потрібно збудувати «невеликого діаметра тунель, він буде осушувати воду і скидати куди треба, і плюс там буде зміцнено схил, він буде засипаний».

В Божков яр, розташований між Байковим кладовищем, місцевостями Монтажник та Александрівська слободка, надходили поверхневі стоки з приватних садиб, вулиці Медвинської і провулку Травневого, де немає дощової і побутової каналізації. Було влаштовано несанкціонований насип ґрунту на схил яру, що загрожувало зсувом.

Почесним президентом ТОВ «Концерн «Київпідземшляхбуд» є народний депутат Валерій Борисов, який обирався до Верховної ради за списком НУНС, але після президентських виборів ввійшов до складу правлячої коаліції. Зараз він очолює передвиборчий штаб Партії регіонів в Києві по підготовці до парламентських виборів.

В 2011 році «Київпідземшляхбуд» отримав від КМДА підряди на загальну суму 508,49 млн грн.