Україна за три роки і 5 мільйонів отримає систему моніторингу за підземними сховищами газу
27.01.2012   //  

ДК «Укртрансгаз» 18 січня за результатами тендеру уклав угоду з ТОВ «Укргеоекологія» на наукові роботи по підземним сховищам газу вартістю 5,19 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Компанія Віктора Козіна має до квітня 2015 року розробити просторову геолого-структурну та постійно діючу геолого–технологічну модель підземних сховищ газу з метою контролю за їх експлуатацією, шляхом використання програмних комплексів. Роботи мають бути виконані на основі існуючої цифрової бази геолого–промислової, промислово–геофізичної, геохімічної, гідрогеологічної інформації, історії експлуатації ПСГ та враховуючи те, що база буде поповнюватись.

При створенні системи моніторингу за експлуатацією сховища газу, слід передбачити необхідність інтеграції системи моніторингу з існуючими системами з контролю та управління наземним обладнанням, щоб в подальшому розробити єдину систему контролю за роботою ПСГ (здійснюється моніторинг за рухом газу починаючи з фільтрації його в продуктивному пласті до подачі в газопровід).

Інформаційно-аналітичні комплекси програмних продуктів повинні забезпечити :

  • обробку та систематизацію геолого–промислових, промислово–геофізичних досліджень та даних,
  • побудову просторових геологічних, газодинамічних та фільтраційно–ємкісних моделей сховищ газу,
  • визначення петрофізичних параметрів пласта–колектора,
  • визначення запасів та балансу газу в сховищі,
  • вивчення технічного стану свердловини та контролю за її роботою.