Обездолені. Юристи Портнова забрали у американців «Житомирські ласощі»
24.01.2012   //  

Жертвою юристів, пов’язаних однією фірмою з представником Адміністрації президента Андрієм Портновим,  став найбільший платник податків Житомирської області – кондитерська фабрика «Житомирські ласощі». Про це пише Тетяна Чорновіл в «Лівому березі».

Ще донедавна фабрика належала іноземному інвестору – швейцарській компанії «Дельта капітал С.А» (95,7% статутного капіталу), а її власниками були американські громадяни. Однак нині американці не мають жодного впливу на підприємство, бо контроль над нею перейшов у інші руки. Представник наглядової ради фабрики Ігор Бойко, який у свій час був призначений американськими власниками, залишив законних власників без фабрики.

Рейдери провели збори акціонерів, на яких було прийняте рішення про злиття ЗАТ «Житомирські ласощі» з ТОВ «Будстайл – ХХІ» (власник – Ігор Бойко). Далі майно та інші активи фабрики було передано ТДВ «ЖЛ», яке було оголошено правонаступником ЗАТ «Житомирські ласощі». При чому акції 400 акціонерів, в тому числі й іноземного інвестора, були анульовані, а новими власниками стали Бойко, ще десяток осіб та три офшорні компанії, які отримали найбільшу долю після Бойка.

Коли ЗАТ «Житомирські ласощі» «утікали» від американських власників в неправове поле, в.о. керівника цього підприємства став такий собі Олексій Темненко. Його близьким бізнес-партнером є Іван Гранцев. Він незмінно протягом довгих років працює в компанії, яку заснував нинішній керівник Головного управління з питань судочинства Адміністрації президента Андрій Портнов і яка раніше називалася «Портнов і партнери», а нині – ТОВ «Юридична компанія «Корпоративні технології».

Участь цієї компанії в рейдерському захоплені «Ласощів» простежується не лише через Темненка. В судових процесах інтереси нових власників захищали адвокати Андрій Мартиненко і Тетяна Макогін – юристи тих самих «Корпоративних технологій». Варто відзначити, що рейдери без зусиль отримали цілий пакет судових рішень, які дозволили їм взяти контроль над солодким бізнесом. І чи випадково суддя Богунського районного суду міста Житомира Анатолій Шелепа, що прийняв основний масив рішень в інтересах рейдерів, невдовзі в’їхав на подвір’я рідного суду на новенькому «Рендж Ровері» – вже в якості голови суду.

Андрій Портнов благословляє Анатолія Шелепу на посаду

Міліція не пускала на збори акціонерів «Ласощів» американського власника Юрія Лещинського. Ще один юрист з «Корпоративних технологій», колишній директор ТОВ «Портнов і партнери» Сергій Петрашко зараз працює в Головному управлінні по контролю за правоохоронними органами Адміністрації президента.

Новим власникам «Ласощів» сприяє і Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, в якій працює Анна Михайлюк, рідна сестра старшого адвоката «Корпоративних технологій» Тетяни Капцової.

В цій історії «засвітився» і «БТА банк», який у 2009 році потрапив у скандал, коли його казахський акціонер дивним чином позбувся частки в українській «дочці». Представник материнського «БТА Банк» (Казахстан) Мадина Курманова тоді казала: «Думаю, что в данном вопросе не обошлось без Андрея Портнова, ведь его юрист Иван Гранцев вел собрания акционеров украинского БТА». Пізніше в керівництво цього банку увійшов Вадим Фесенко (ще один юрист з «Корпоративних технологій»). Зараз Фесенко працює заступником керівника Головного управління Адміністрації Президента з питань судоустрою, тобто є підлеглим Андрія Портнова.