Ахметов передав Януковичу привіт зі сходки невдоволених олігархів
22.01.2012   //  

9 січня відбувся «саміт в олігархічних колах», за результатами якого президент ФК «Шахтар» Рінат Ахметов мав зустріч з президентом України Віктором Януковичем. Про це пише Юлія Мостова в «Дзеркалі тижня».

Неназвані олігархи під час пост-різдвяної зустрічі та після неї обговорювали такі питання:

  • як не бути винесеними на вилах внаслідок політики, яку проводить влада?
  • як змінити якість роботи влади?
  • як запустити реформи?
  • що робити з дедалі більшим активом Сім’ї на бізнес-полі?
  • як вирішити питання зниження рейтингу влади; як змінити ситуацію з Тимошенко, що сприяє падінню рейтингу?

Квінтесенцію цієї зустрічі Рінат Ахметов згодом обговорив із президентом під час свого затяжного візиту на Бан­кову. Разом з тим про реальну фронду олігархів проти Януковича говорити наразі не доводиться.

Саміт відбувся через тривогу олігархів щодо наступних тенденцій. Конфіденти Віктора та Олександра Януковичів узяли під контроль МВС, Податкову службу та Службу спецзв’язку, де людину Ахметова замінила людина Яну­ковича-середнього. Юрій Іванющенко потрапив під секвестр Банкової. Група Дмитра Фірташа «здувається». Андрій Клюєв роздратував Володимира Путіна і Віктора Януковича під час газових переговорів. Борис Колесніков може відчувати обділеність в контексті владних повноважень. В центрі павутини знаходиться глава Нацбанку Сергій Арбузов — столичний адміністратор усіх схем, довірена особа Сім’ї.

Призначення міністром Фінансів Валерія Хорошковського теж відбулось поперек бажання Сім’ї призначити на цю посаду заступника Арбузова Юрія Колобова. Укази про відставку Федора Ярошенко і призначення на його посаду Хорошковського лягли одночасно, однак вийшли з різницею в п’ять годин, протягом яких і зникло питання про Колобова. Разом з тим називати Хорошковського невід’ємною частиною команди Фірташа—Бойка—Льовочкіна — означає спрощувати ситуацію. Нового міністра у вузьких колах вже назвали «смот­рящим» Віктора Януковича у Кабміні. Це може бути предтечею великих змін в Кабміні в близькій перспективі.