На підставі газетної статті донецькі через суд забрали найкращий термінал в держпортах України
21.01.2012   //  

Компанія «Укртрансконтейнер», дякуючи цікавому рішенню господарського суду Одеської області від 28 грудня 2011 року, знову отримала можливість безроздільно контролювати роботу контейнерного терміналу  Іллічівського морпорту – найкращий об’єкт для інвестицій в державному портовому хазяйстві. Про це пише Олександр Арбузов в журналі «Коментарі».

Компанію було відсторонено від роботи в порту рішеннями Верховного суду та судів нижчих інстанцій в 2009 році. «Укртрансконтейнер» (УТК) в 2005 році уклав угоду про спільну діяльність з Іллічівськім морпортом (ІМТП), згідно з яким фірма отримувала контейнерний термінал в управління на 30 років. Однак за часів другого уряду Юлії Тимошенко прокуратура та суди прийняли рішення про розрив угоди через те, що держава втрачала доходи від діяльності терміналу на користь приватної фірми, яка використовувала сумнівні схеми з завищенням вартості своїх інвестицій. Наприклад, СБУ доповідала першому віце-прем’єру Олександру Турчинову про завищення ціни контейнерних навантажувачів китайського виробництва шляхом перепродажу кількома фірмами з 4 до 86 млн грн.

На той час «Укртрансконтейнер» вважався дочірньою структурою розійської «Національної контейнерної компанії» Віталія Южиліна. В ході судових засідань в 2009 році повідомлялось, що формально власником української фірми є британська «Transportation investment limited», яка і зараз є засновником УТК.

Ситуація змінилась після приходу до влади Віктора Януковича.

В червні 2010 року в газеті «Діло» з’явилось повідомлення про те, що після розриву угоди з «Укртрансконтейнером» Іллічівській порт значно зменшив платежі до держбюджету. Водночас УТК подав новий позов до госпсуду Одеської області «в зв’язку з ново виявленими обставинами». Цими обставинами і стала газетна стаття. А в середині грудня 2011 року справа дійшла до Вищого госпсуду, для якого ново виявленими обставинами стали виводи експертиз, які свідчили, що особливих порушень в роботі УТК не було. Представники мор порту та Мінінфраструктури Бориса Колеснікова не заперечували проти такого розвитку подій і вже за десять днів ВГСУ прийняв рішення про скасування попередніх судових рішень, що повернуло до життя угоду «Укртрансконтейнеру» і Іллічівського мор порту від 2005 року про тридцятирічну спільну діяльність.

Разом з тим, в Одесі з’явились чутки про зміну власника УТК. Минулого літа з Іллічівська на контейнерний термінал компанії Южиліна в Санкт-Петербурзі було вивезено раніше придбане «Укртрансконтейнером» обладнання. А нових власників рекомендують шукати в Донецьку.