На ринку поглинань викристалізувалась група макіївських юристів
20.01.2012   //  

Захоплення столичного універмагу «Україна» показало, що в країні діє мобільна група юристів, яких поєднує макіївське минуле і прізвище Джарти. Про це у своєму дослідженні на «Лівому березі» пише Тетяна Чорновіл.

Універмаг на 92,75% належить шведській компанії Quinn Holdings Sweden AB, фінансував придбання цих акцій ірландський державний банк Irish Bank Resolution Corporation. Останніх кілька місяців підприємство знаходиться під рейдерським захопленням невідомих, інтереси яких представляють макіївці.

Офіційно інтереси «нових власників» представляє донеччанин Вадим Юрієвич Трушкін. Юридичний супровід – екс-макіївці Володимир Гуртовий та Дмитро Зайцев.

Про успішність їхньої юридичної діяльності свідчить факт очікування шведами-ірландцями документа з Господарського суду Києва.

« Суддя цього суду виніс рішення в інтересах іноземного інвестора, яке дозволяло внести в державний реєстр прізвище нового керівника універмагу «Україна», але юристи шість днів (!) чекали, поки голова суду поставить печатку на цю ухвалу. Юристів іноземного інвестора день за днем відсилали «на завтра», мовляв, голова суду у відпустці, а без нього нема кому поставити печатку. В цей час через прохідну суду проходили люди з документами, де чорнила на тій самій гербовій печатці ще не підсохли»,- пише Чорновіл.

Очолює Господарський суд Києва Артур Ємєльянов. Він був переведений на роботу в Київ з Донецького господарського суду, коли президентом став Віктор Янукович. Тоді ж заступником Ємельянова була призначена Вікторія Джарти, донька Василя Джарти, покійного соратника Віктора Януковича.

«Київські юристи про ситуацію у Господарському суді говорять так: хоч Ємєльянов і голова суду, але Джарти – шия. Вона також відповідає за організацію роботи апарату суду і, згідно з інструкцією, забезпечує зберігання та використання печаток суду»,- пише Чорновіл.

Ця ж група юристів була зафіксована під час  банкрутства ЗАТ «Закарпатполіметали», яке добувало золото на Мужіївському родовищі в Закарпатті.

Зокрема, арбітражним керуючим «Закарпатполіметали» був Володимир Гуртовий, а головою комітету кредиторів –Дмитро Зайцев. Ці ліквідатори ЗАТ діяли в інтересах фірми з Віргінських островів, компанії Cengart Financial Inc, яка раптом виявилася найбільшим кредитором золотих рудників. Представником цієї фірми в судах значився ще один макіївський юрист – Ігор Желтобрюх.

«Історія золотих рудників може свідчити, що Желтобрюх, Гуртовий та Зайцев – одна команда. Желтобрюх – депутат Макіївської міськради. Але нам він найбільше цікавий як керівник маловідомої фірми ТОВ «Київський регіональний юридичний центр» (адвокатська діяльність). Бо саме ця його посада демонструє його реальні зв’язки»,- пише Чорновіл.

До 2007 року було два засновники ТОВ «Київського регіонального юридичного центру»  – Дмитро Ворона та Олена Лещук. Обоє також з Макіївки. Ворона у 2006-му став заступником у міністра Василя Джарти. Нині працює заступником міністра внутрішніх справ, контролює державні закупівлі для відомства. Геннадій Москаль називав Ворону «гаманцем міністра Могильова», коли останній очолював МВС.

Ще один засновник від часу створення ТОВ «Київський регіональний юридичний центр» – Олена Лещук (Ассаул). На її ім’я зареєстровано майже десяток підприємств. Вона лише формальний засновник, зате її партнерами в цих фірмах часто виступають особи, які були близькі до покійного Джарти, або нині працюють з Могильовим у Криму.

У 2005 році вона була співзасновником Юридичної фірми «Щит» разом з Анатолієм Могильовим.

(далі буде)