«Росукренергічні» ділки контролювали банк, через який Україна злила $400 мільйонів за першу бурову вишку
19.01.2012   //  

Латвійський банк, куди в 2011 році надійшли 400 мільйонів за першу бурову установку для «Чорноморнафтогазу», виявився пов’язаним з австрійською фірмою, через яку Дмитро Фірташ контролює «Росукренерго». Про це пише Сергій Лещенко в «Українській правді».

Банк «Trasta Komercbanka» було призначено одержувачем $400 млн з України для британської фірми «Highway Investment Processing LLP», яка виступила банальною прокладкою на шляху вишки від виробника в Сингапурі, де вона коштувала $250 млн, до Україні, якій вона обійшлась на $150 млн дорожче. Нагадаємо, британська фірма була заснована іншими прокладочними компаніями. Однією – Ireland & Overseas Acquisitions – керував рижанин Стан Горін, який повідомив, що не має до цієї фірми жодного стосунку, і підпис під платіжними документами з продажу вишки він не ставив. Іншою – Milltown Corporate services Ltd (Беліз) – керував мешканець Риги Ерік Ванагельс, який взагалі виявився бомжем, паспорт якого було загублено.

Британець на прізвище Чарльз Трехерн (Charles Edward Treherne) виявився акціонером латвійського банку та одночасно членом правління австрійської фірми «Centragas», відомої як власник 50% статутного капіталу «Росукренерго». Дмитру Фірташу належить 45% австрійської фірми, ще 5% – Івану Фурсіну, якого називають давнім товаришем та партнером голови Адміністрації президента Сергія Льовочкіна.

Виявилось, що Чарльз Трехерн разом з Іваном Фурсіним мали спільний офшор на Кіпрі – компанію Arcadea Investment Fund Ltd. Третім учасником цього офшору з Фурсіним і Трехерном був кіпріот Константінос Константіноу. А зараз він також є керівником кіпрської філії того самого Trasta Komercbanka. Інвестиційним радником цього офшору був ще один британець Роберт Шетлер-Джонс, член спостережної ради Centragas і одночасно керівний директор головної компанії Фірташа «Group DF».

Загалом «Trasta Komercbanka» є спільним бізнесом громадянина Латвії Ігоря Буймістера та групи неназваних осіб, найпевніше, українських бенефіціарів групи «РосУкрЕнерго», де їхні частки поділені в приблизній пропорції 50% на 50%. До того ж вся оборудка з закупівлею бурових установок (в минулому році їх було придбано дві по $400 млн кожна, другу купували через латиську фірму «Рижская судоверфь») проходила в системі «Нафтогазу України», який контролюється близьким до Дмитра Фірташа міністром енергетики та вуглепрому Юрієм Бойко.