Вугільні барони-2011
17.01.2012   //  

Юрій Бойко напророчив приватизацію ТЕЦ з переходом на спалювання вугілля замість газу. «Наші Гроші» відмітили, яка саме ТЕЦ може бути приватизована любим другом Бойка і зробили розклад по найбільшим постачальникам вугілля в Україні: Янукович, Іванющенко та Ахметов.

Днями міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив про плани перевести всі ТЕЦ України з газу на вугілля і відразу направити їх на приватизацію чи в концесію. Заява зроблена в розпал боротьби з Кремлем за перегляд газових контрактів, тому може бути лиш черговою качкою, щоби напружити друзів «росукренергічного» міністра.

Однак в наших преріях такі заяви можуть мати і цілком конкретне наповнення. Ми не скажемо за всі ТЕЦ України, однак, проаналізувавши дані про тендери, опубліковані в 2011 році в «Віснику державних закупівель», можемо цілком обґрунтовано повідомити – є як мінімум одна ТЕЦ, що вже може бути продана заступнику Юрія Бойка.

Мова йде про харківську «ТЕЦ-2 «Есхар». Потужний теплопостачальник (восени хотіли купити«бумер» за $100 тисяч, але Азаров розпорядився звільнити директора за розкоші), що знаходиться в підпорядкуванні Міненерговугілля, минулого року придбав у ТОВ «ДВ нафтогазовидобувна компанія» вугілля на 414 млн грн. Про жодних інших постачальників не повідомлялось. Тому це надзвичайно симптоматична ситуація. Бо директором та співзасновником ТОВ «ДВ нафтогазовидобувна компанія» є Юлій Іоффе. Раніше він працював заступником міністра з питань ПЕК Юрія Бойка і був обраний заступником голови Республіканської партії, яку очолює знову ж таки Бойко.

Другим засновником «ДВ нафтогазовидобувна компанія» є британська фірма «ДВ корпорейшн лімітид» (DV corporation limited).

Отже монопольним постачальником для державної ТЕЦ є близька до оточення міністра фірма. Ми акцентуємо увагу на цьому факті не тому, що підозрюємо когось в бажанні заробити на поставках.

Ми говоримо про схему, за якою в останні місяці було продано «Західенерго», «Київенерго», «Дніпроенерго» та «Донецькобленерго». Спочатку умовою продажу було встановлено вимогу забезпечити підприємство українським вугіллям, а потім компанії було продано в одні руки. Тому вже сьогодні може бути так, що майбутнім покупцем «Есхару» виявиться лише «ДВ нафтогазовидобувна компанія». Залишилось лише прийняти відповідний закон про можливість приватизації (саме про це говорив Бойко, анонсуючи розпродаж ТЕЦ), і буде комусь в Харкові потужний «свічний заводик». Який після зміни влади чи відставки уряду і його міністрів так запросто не реприватизуєш.

Між тим закупівлі вугілля «Есхаром» хоч і коштували майже півмільярда, однак це було лише краплею в морі. Тут були свої течії, які також певною мірою відобразили те, що відбувалось з приватизацію енергогенеруючих компаній.

Для початку нагадаємо, що рік тому йшлось про продаж всіх державних енергокомпаній. Однак згодом розмови про «Центренерго» і «Донбасенерго» зійшли на «ні», і зараз у Ахметова лише мріють про купівлю цих активів. В тендерах це відобразилось наступним чином. Компанія Ріната Ахметова «ДТЕК» так і не з’явилась в переліку переможців тендерів «Центренерго», хоча в 2010 році директором компанії було призначено ахметівського менеджера. А «Донбасенерго» купило у «ДТЕКу» вугілля лише на початку 2011 року. Після чого ахметівців змінили інші структури, в тому числі державне «Вугілля України». Загалом же ТОВ «ДТЕК трейдінг» в 2011 році уклало угоди на постачання вугілля на 39 183,96 млн грн. Це контракти стосуються постачання вугілля в 2011-2012 роках на підконтрольні групі Ахметова підприємства «Дніпроенерго», «Західенерго», «Донецькобленерго», а також досі державне «Донбасенерго».

Окремо зупинимось на перспективах приватизації останніх державних енергогенеруючих компаній – «Донбас-» та «Центренерго», які випливають з тендерних закупівель. Насправді жодного фаворита, який би свідчив про відсутність боротьби за ці компанії, у них нема. У цьому випадку можна говорити за те, що «Центр» і «Донбас» якраз зберігають у державній власності для подальшого використання у якості гарантованих споживачів вугілля для приватних фірм, які контролюються тими чи іншими державними мужами.

До сонму головних вугільних баронів-2011 ми зараховуємо Віктора Януковича та Юрія Іванющенко.

До сфери впливу сім’ї президента відносяться Асоціація «ФПТП «Донбаський Розрахунково-Фінансовий Центр» (ДРФЦ), ПП «Торгово-виробнича компанія» та ТОВ «Сварожеч». Загальний заробіток цих фірм минулого склав 3,7 млрд грн.

Юра Єнакіївський контролює ТОВ «Іолід» та ТОВ «ТД «Енерговугілля». Загалом ці фірми за рік заробили щонайменше 1,0 млрд грн.

Державне підприємство «Вугілля України», яке уклало угоди на придбання вугілля на суму 19,7 млрд грн. і у якості продавця вугілля енергокомпаніям на суму 9,15 млрд грн., віднесемо до спільної сфери впливу президента та його правої руки. Бо важко припустити, що державна лавочка менеджерів Юрія Володимировича може бути непрозорою для Віктора Федоровича та його сім’ї. До того ж нагадаємо про весняний тендер «Вугілля України», коли державний трейдер купив у державних добувних компаній вугілля на 16 млрд грн. І разом з ними до переліку продавців вугілля потрапили фірми Януковича (Асоціація «ДРФЦ») та Іванющенко (ПАТ «Луганська вугільна компанія»), кожна з яких отримала по 950 млн грн. Тобто дві фірми отримали 11% бюджетного фінансування, а 24 державні підприємства – 89%.

Загалом же минулого року через тендери пройшло вугілля на суму 72,35 млрд грн. Це щонайменше, бо до огляду були включені лише крупні закупівлі державних трейдерських та енергетичних компаній (контракти ціною понад 80 млн грн.). А ця купа мільярдів вже абсолютно співставна з ціною, яку Україна щороку платить за російський газ. Тому далі буде. Гроші вітчизняного вуглепрому варті уваги.

 

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»

З рук в рукі. Вугільні угоди, опубліковані в 2011 році в ВДЗ.

покупець Сума, млн. грн продавці примітки
ДП «Вугілля України» 18 029,65 Ряд держкомпаній, а також фірми Януковичів та Іванющенко
ДП «Вугілля України» 1724,13 Ряд держкомпаній
ПАТ «Дніпроенерго» 11 616,00 ТОВ «ДТЕК Трейдінг»
ВАТ «Дніпроенерго» 7 529,97 ТОВ «ДТЕК Трейдінг»
ПАТ «Західенерго» 1274,13 ДП «Вугілля України»
ПАТ «Західенерго» 1 168,75 ДП «Вугілля України»
ПАТ «Західенерго» 944,07 ДП «Вугілля України»
ПАТ «Західенерго» 7 392,00 ТОВ «ДТЕК трейдінг»
ПАТ «Західенерго» 1320 ТОВ «ДТЕК трейдінг»
ВАТ «Західенерго» 4 193,01 ТОВ «ДТЕК трейдінг»
ВАТ «Західенерго» 3 706,20 ТОВ «ДТЕК трейдінг»
ВАТ «Донецькобленерго» 207,98 ТОВ «ДТЕК Трейдінг»
ПАТ «Донецькобленерго» 423,46 ТОВ «ДТЕК трейдінг»
ДП «ТЕЦ-2 «Есхар» 176,4 ТОВ «ДВ нафтогазовидобувна компанія» Контролюється Юлієм Іоффе, партійним заступником міністра Юрія Бойко
ДП «ТЕЦ-2 «Есхар» 237,60 ТОВ «ДВ нафтогазовидобувна компанія»
ПАТ «Донбасенерго» 76,65 ТОВ «ДВ нафтогазовидобувна компанія»
ВАТ «Донбасенерго» 232,56 ДП «Вугілля України»
ВАТ «Донбасенерго» 1 397,67 ТОВ «ДТЕК трейдінг» Угода укладена в лютні 2011 р.
ВАТ «Донбасенерго» 1 397,67 ТОВ «ДТЕК трейдінг» Угода укладена в лютні 2011 р.
ВАТ «Донбасенерго» 861,00 ТОВ «ТД «Енерговугілля» ТОВ «ТД «Енерговугілля» створено лише напередодні оголошення тендеру в листопаді 2011 року. Директором фірми є Станіслав Сергійович Ковалевський. В 2008 році, коли Ковалевський очолив донецьку філію «Екойла», до складу засновників фірми входив Сергій Дядечко, що поєднував «Родовід банк» зі структурами Юрія Іванющенко.
ПАТ «Донбасенерго» 537,5 ТОВ «Сварожеч» Зараз засновниками ТОВ «Сварожеч» є Всеволод Бухтіаров та Максим Еккерт. До березня 2011 року до складу засновників також входив Віталій Беляков, який зараз є президентом асоціації «ДРФЦ».
ПАТ «Донбасенерго» 484,5 ДП «Вугілля України»
ПАТ «Донбасенерго» 460,5 ДП «Вугілля України»
ПАТ «Донбасенерго» 193,8 ДП «Вугілля України»
ПАТ «Центренерго» 5 788,80 ДП «Вугілля України»
ПАТ «Центренерго» 3653,13 ДП «Вугілля України»
ПАТ «Центренерго» 2 868,05 ТОВ «Кампер» Засновником та директором київської компанії «Кампер», що має статутний капітал у розмірі лише 48 тис грн., є донеччанин Анатолій Стрільцов. Він також відомий як директор ТОВ «Ресурс-2004» та ТОВ «Промпоставка-сервіс», заснованих донеччанкою Діаною Шевченко.
ПАТ «Центренерго» 982,26 Асоціація «ФПТП «Донбаський Розрахунково-Фінансовий Центр» Компанія контролюється сім’єю Віктора Януковича
ПАТ «Центренерго» 433,35 Асоціація «ФПТП «Донбаський Розрахунково-Фінансовий Центр»
ПАТ «Центренерго» 746,13 ДП «Вугілля України»
ВАТ «Центренерго» 786,42 ПП «Торгово-виробнича компанія» Компанія з Слов’янська, заснована Сергієм Кононенко та Ольгою Кармановою,  не вперше укладає крупні угоди з «Центренерго». В 2010 році «ТВК» отримала контракти на вуглепостачання на суму понад 1,5 млрд грн.
ДП «Дирекція з реструктуризації шахтного фонду» 83,97 ТОВ «Іолід» Контролюється групою Юрія Іванющенко
ДП «Дирекція з реструктуризації шахтного фонду» 80,39 ТОВ «Іолід»
загалом 72 350,85