Медведчук представляє Абрамовича в тарутинському ІСД
14.01.2012   //  

У випадку недосягнення домовленостей по повній здачі газотранспортної системи з Володимиром Путіним, Україну можуть очікувати проблеми щодо експорту в Росію металургійної продукції. Однак з виключеннями – проблеми можуть не торкнутись бізнесу Віктора Пінчука та «Індустріального союзу Донбасу», «чиїм великим уболівальником є кум Дмитра Медведєва — Віктор Медведчук». Про це пише Алла Єрьоменко в «Дзеркалі тижня».

Подробиці щодо причетності Віктора Медведчука до ІСД не повідомляються. Однак за даними «Наших Грошей» мова йде про те, що колишній голова Адміністрації президента Леоніда Кучми представляє в українському металургійному холдингу інтереси російських акціонерів – групи Романа Абрамовича.

Про те, що «Evraz Group» Абрамовича є власником 50% «ІСД», днями на балансовій нараді з проблем гірничо-металургійного комплексу повідомив генеральний директор «Металургпрому» Василь Харахулах, інформує ІА «Українські новини».

«Рівень виробничої програми в 2010 році склався таким чином: з чавуну із загального обсягу виробництва чавуну підприємства «Метінвест-Холдингу» – 53%, з виробництва сталі – 52%, з виробництва прокату – 48%. «Evraz Group – ІСД», так як там є спільне володіння підприємствами, з чавуну – 25%, із сталі – 25,5%, прокату – 29%», – повідомив він.

При цьому, за словами джерела агентства, ІСД і Evraz Group мають рівні частки в Дніпровському меткомбінаті та Алчевському меткомбінаті, володіючи по 50% акцій цих підприємств.

Джерело підкреслило, що Evraz Group купив по 50% акцій Дніпровського та Алчевського меткомбінатів в 2010 році. Тоді офіційно було відомо, що група інвесторів на чолі з російським бізнесменом Олександром Катуніним купила 50% +2 акції корпорації «Індустріальний союз Донбасу». Однак в чиїх інтересах була здійснена закупівля не повідомлялось. Власниками ще 49,9% акцій ІСД були українські підприємці Сергій Тарута і Олег Мкртчан. Колишній основний власник ІСД Вііталій Гайдук напередодні угоди з росіянами продав свою частку Таруті.

Разом з тим, в профспілці металургів і гірників повідомили, що група «Метінвест» Ріната Ахметова купила у «Evraz Group» Абрамовича Дніпродзержинський коксохімічний завод і коксохімічний завод «Баглейкокс» (обидва – Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область).

Наразі 25,10% Evraz plc – належить Олександру Абрамову, 12,55% – Олександру Фролову, бізнесмену Роман Абрамович – 35,32% і Коломойському – 4,56%. Раніше мінорі тарним акціонером цієї групи був нинішній голова СБУ Валерій Хорошковський.