Один банк Сашка Януковича виріс в 14 разів швидше ринку, інший окуповує податкову службу
28.12.2011   //  

Рінат Ахметов говорить до дружини Віктора Януковича, зліва від неї Олександр Янукович, поруч Віктор Янукович-jr. Фото з "Forbes-Україна"

Банківський бізнес старошого сина президента Олександра Януковича швидко прогресує. Про це пише Олена Шкарпова в «Forbes-Україна».

«Українській бізнес банк», який належить Олександру Януковичу, планує обладнати податкові інспекції по всій Україні терміналами для прийому податкових платежів. В чотирьох податкових  інспекціях Донецьку такі апарати вже встановлено. Поки це плани, а наразі більш відомий інший улюблений маркетинговий крок «Укрбізнесбанку» – цілодобове обслуговування клієнтів на АЗС. Таких точок вже відкрито 16 на автозаправках Донецької та Полтавської областей. При цьому за три квартали 2011 року збільшив свої активи на 25% до 3 млрд грн. Банк має 67 відділень, більшість яких знаходиться в Донецькій обл.

Однак зростання активів на чверть це ще не межа. Інший банк Олександра Януковича – «Всеукраїнський банк розвитку» (голова правління – Валентина Арбузова, мати голови Нацбанку) – за три квартали наростив активи на 136%, а прибуток в 20 разів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Більший прогрес в цей період був тільки у кептивних «Банку ¾» та «Авант-банку». Активи всієї банківської системи України в цей період зросли лише на 10%, а у кількох найбільших банків – «Укрсіббанку», «Укрсоцбанку», «Фінанси і кредит», «ОТП банку» – навіть знизились. При цьому Олесандр Янукович за рік втричі збільшив статутний капітал банку, вливши в нього 200 млн грн.