Ізраїльтяни за півмільярда Злочевського замість отрути «гонять в Британію порожняк»
23.12.2011   //  

Ізраїльська фірма ТОВ «С. І. Груп Консорт», що цього року в Україні вже отримала підряди на утилізацію ядохімікатів на суму 550 млн грн., вивозять на британський завод для утилізацію злегка забруднену землю. Про це пише Тетяна Чорновіл в «Лівому березі».

Є певні підстави підозрювати, що, споживаючи сотні мільйонів державних коштів, «С. І. Груп Консорт» не надто сумлінно виконує свою роботу. Інформація, яку LB.ua отримав з Британії, вказує: не виключено, що замість спеціалістів з утилізації відходів, українські платники податків фінансують шахраїв. І що найстрашніше: невідомо, куди ці «спритники» ховають токсини.

Гексахлорбензол під Калушем накопичувався з 1973-го – в результаті діяльності Калуського хімічно-металургійного комбінату. Котловани заповнені 200-літровими бочками. Бочки присипані піском та камінням, надалі знову вкриті поліетиленовою плівкою і 50-сантиметровим шаром глини. Все це зверху багато років заливалося водою.

Цю «суміш», яка містила від 32 до 46% гексахлорбензолу, вантажили у великі мішки і відправляли залізницею до Миколаєва, у порт «Октябрськ», а звідти – кораблями у Великобританію на спалення. У минулому році так працювало ДП «Національний центр поводження з відходами», в цьому році за тим самим сценарієм працює ізраїльське ТОВ «С.І. Груп Консорт».

Однак той гексахлорбензол, що офіційно відпливає з України, і той, що припливає на завод «Tradebe» в Британії – дві різні речі.

За даними урядового Агентства з охорони довкілля Великобританії, Україна надсилає їм на переробку не гексахлорбензол, а «агрохімічні відходи, що містять небезпечні речовини, включаючи пестициди з 1-го по 11-й клас токсичності, включаючи гексахлорбензол». При чому вміст гексахлорбензолу в цих відходах був мінімальний. За даними британського урядового агентства, минулоріч у різних партіях відходів найбільший відсоток гексахлорбензолу складав 13%. Найменший – близько нуля. Хоча українське Мінприроди стверджує протилежне, говорячи про 32-46%.

Виходить, що за скажені бюджетні кошти Україна відправляла у Великобританію… звичайну землю. Перша партія – корабель з двома тисячами тон, вже полишив Україну. Відповідно, в Британське агентство з охорони довкілля вже надійшли звіти про тестові проби на гексахлорбензол всіх цих партій. В одній виявилося 2% гексахлорбензолу, в решті семи – менше 1% ГХБ. Такими темпами нам доведеться вивозити гексахлорбензол з України ще 10 років! Британці, певно, гадають, чи то Україна така багата, чи то така «повернута» на чистоті, що везе за тридев’ять земель на спалювання тисячі тон злегка забрудненої землі.

Співробітник Мінприроди розповів: коли Україна відвозить в Британію дещо страшніше, ніж гексахлорбензол. Мовляв, українські небезпечні відходи не ідентифіковані і зазвичай мають сторонні домішки. Так, у Німеччині – під час спалювання української партії хімреактивів – вибухнула піч, бо у «сировині» містився домішок магнію та фосфору, якого там бути не могло в принципі.

Можливо, все було так: коли Британія погодилася утилізувати наш гексахлорбензол і Україна надіслала їм першу партію, британці – виявивши там ще більш небезпечний гексахлоретан – або відмовились від контракту, або значно збільшили його суму. Але українські корупціонери не змогли собі відмовити у задоволенні «розпиляти» мільярд тендерних коштів і заходилися возити в Британію те, що там погодилися спалювати – забруднену землю.

Афери з небезпечними відходами для України – не новина. Нинішнє керівництво Мінприроди звинувачує попередників у тому, що раніше небезпечні відходи лише на 40% утилізувалися. А інші 60% «вивозилися з посадки в посадку, з однієї області в іншу». «І кожен губернатор хвалився, що знищує відходи. Закривалися акти, оберталися бюджетні кошти», – розповів керівник екологічного департаменту Мінприроди Олександр Соколов.