Генпрокуратура викинула на новий офіс в центрі Києва 300 мільйонів на «тендері-невидимці»
22.12.2011   //  

Генеральна прокуратура України провела неймовірно дивний тендер на будівництво додаткового корпусу свого основного офісу на Різницькій, 13/15. У порушення всіх законодавчих норм відомості про нього до цього часу не оприлюднено, хоча роботи повинні закінчитись вже в цьому місяці.

Про це у своєму тексті «Секретне будівництво Генпрокуратури. За 280 мільйонів» на «Українській правді» пише Тетяна Ніколаєнко.

У будівництві на Різницькій є три цікавих аспекти:

Перший. Оприлюднення

Перше оголошення про тендер з’явилось у “Віснику державних закупівель” 14 лютого 2011 року. 23 лютого торги було відмінено “через відсутність подальшої потреби у закупівлі товарів”.

15 квітня оголошено нову закупівлю. Її виграло ЗАТ “Укратоменергобуд” з ціною 312,9 мільйонів гривень.

Тим часом номер “Вісника державних закупівель”, в якому розміщено результат цієї закупівлі,  не вивісили в Інтернеті ( його немає там і досі – «НГ»).

У відповідь на запит, у редакції “Вісника” повідомили, що номер справді зняли, щоб внести правки. Щоправда, там не уточнили, про які правки йдеться.

Другий. Ціна

ЗАТ “Укратоменергобуд” виграло з ціною 312,9 мільйонів гривень. У міжнародному бюлетені “Вісника державних закупівель” вказано, що угоду укладено лише на 99 мільйонів. Сама ж Генпрокуратура називає третю ціну – 280 мільйонів гривень.

Шляхом більш детального обрахунку обсягів робіт та впровадження сучасних технологій, спрямованих на зниження матеріаловитрат, загальну вартість зменшено до 280 мільйонів гривень, відповіло НПУ на запит редакції.

На підставі чого було зроблене таке зменшення – не повідомляється. Яким чином це перевірити – невідомо.

Третій. Сам переможець

ЗАТ “Укратоменергобуд” давній переможець дуже багатьох тендерів, про що писали також «Наші гроші». В Інтернеті компанію подекуди називають “фірмою-прокладкою”, через яку освоюють мільйони гривень на тендерах.

У 2008 році народний депутат Андрій Деркач, який раніше очолював ДП “Енергоатом”, опублікував депутатське звернення до прем’єра Юлії Тимошенко, у якому навів приклади “корупції, масштабних зловживань та правопорушень з боку керівництва Мінпаливенерго України”, пов’язаних з виконанням робіт ЗАТ “Укратоменергобуд”.

Окрім того, 14-поверховий будинок для ГПУ компанія має побудувати всього за 7 місяців. У результаті будівельники почали будувати навіть вночі, що дуже не сподобалось місцевим мешканцям. Однак їхні скарги в міліцію лишились без результату

«Нашому начальнику подзвонили з прокуратури і запитали: “У вас якісь проблеми”? А начальнику проблем не треба. Тим більше у вигляді перевірки з ГПУ. Генпрокуратура взагалі єдине відомство, на яке міліція ніяк вплинути не може», – розповів один із високопоставлених київських міліціонерів.