«1+1» і «НГ» знайшли, як Мінекології витратило 50 мільйонів на те, що не коштує взагалі нічого
22.12.2011   //  

Одна голова добре, а 1+1 краще. «Наші Гроші» і «ТСН-тиждень» паралельно зацікавились тендером Мінекології на закупівлю «технологій дистанційного зондування землі». Під цією страшною назвою криється фотографування із супутника лісів України.

Нагадаємо, «Наші гроші» зацікавились  цією темою через дикий розрив цін учасників.  Харків’ян, які пропонували зробити все за 250 000, викинули з тендеру через неправильні документи, натомість виграли австріяки з ціною в 200(!) разів вищою – 50 млн.

Радісного трепету новині додавало й той факт, що австрійці взагалі-то займаються не космосом, а цементом.

Коли «1+1» поспілкувався з іншими фахівцями, то картина вийшла взагалі чудовою.

По-перше, харків’яни розповіли, що все вже в них є – «три терабайтних диски – он лежать»;

По-друге, якщо купувати не програму, а самі фото – то вони знаходяться у безкоштовному доступі на сайті Мічиганського університету;

По-третє, радник голови Державного космічного агентства  Едуард Кузнецов повідомив журналістів, що держструктурам знімки з української «Січі-2» надаються безкоштовно, «але до нас не звертались».

Ну, і по-четверте, представник «НГ» Юрій Ніколов розповів, що згідно з тендерною документацією послуги мають бути надані до 20 грудня, тобто справді – це «стос DVD».

Дуже мило відповіли на зауваги в Мінекології:  «у майбутньому розглядається питання використання послуг українського супутника». Дійсно, який дурень буде користуватись супутником безплатно, якщо можна заплатити 50 млн. гривень? Просто молодці. Санітари лісу.

Відеосюжет знаходиться у часовому відтинку  17.00-22.30. Послухайте Злочевського – це прекрасно.