Колесніков і шоколадна фабрика
14.12.2011   //  

Цього року Борису Колеснікову просто з неба впали 90 мільйонів. У всій Україні не знайшлось жодного(!) бажаючого посперечатись із кондитерами віце-прем’єра за право зробити новорічні подарунки дітям всієї країни за кошти держбюджету.

 

І це навіть не питання поганого маркетингу. Просто такі часи зараз. Тим паче у всіх кондитерів свіжа пам’ять про події минулого року.

Отже цього разу Фонд соцстрахування з тимчасової втрати працездатності як і кожного року напередодні Святого Миколая приступив до виконання функцій Діда Мороза. У повній відповідності до закону про державні закупівлі. Тобто оголосив відкриті торги на придбання новорічних подарункових наборів для дітей, а відтак – почав чекати навали бажаючих поборотись за солодкий кусень держбюджету. Адже в Україні – колишній цариці радянської «карамельки» – і досі напрочуд розвинена кондитерська індустрія.

Та треба ж було такому трапитись, що на тендер не було подано необхідної кількості заявок. В усій Україні не знайшлось двох бажаючих порадувати дітей солодощами. Хоча привід шикарний. Не кожен день випадає змога одночасно роздати понад 4 мільйони своїх наборів.

Про причини такої неповороткості ми спробуємо здогадатись, а зараз лише констатуємо факт. Після провалу відкритих торгів Фонд соцстрахування вирішив провести закупівлю «в одного учасника», яким виявилось ПрАТ «ВО «Конті» Бориса Колеснікова. Саме віце-прем’єрській компанії дістався контракт вартістю 88 млн грн. через небажання конкурентів стати на заваді такому щастю донецької компанії (кому і коли мають розвезти подарунки читайте тут).

У цього небажання є вмотивоване коріння. Минулого року ще були злостивці, які намагались перешкодити акту злуки «Конті» і дітей України. На відкриті торги було подано «більше однієї заявки». Харківська компанія «Бісквіт-Шоколад» виставила на тендер пропозицію 17 грн. за один набір, зігравши на межі рентабельності. Однак не судилось. Тендер після цього було відмінено без особливих пояснень, а натомість проведено закупівлю «в одного учасника», яким знову ж таки було ВО «Конті». Чи варто було сперечатись після такого ляпасу ще раз? Питання риторичне.

Але залишаються нериторичні питання.

Якого біса фірма Колеснікова встрягла в історію, від яких за кілометр тхне адмінресурсом? Минулого року «Конті» реалізувала продукції на 3,3 мільярди гривень. Новорічні подарунки вартістю 0,09 млрд грн. – жалюгідна пайка на цьому фоні.

Здавалося б, що можна обійтись і без ігор в «ніхто не захотів сперечатись з лідером ринку». Тим більш, що цей лідер гне за свої цукерки не захмарні ціни, всього 21 грн. за набір. Але є один нюанс, який дозволяє засумніватись. І мова не за те, що ці набори будуть існувати лише в звітних паперах, – «Наші Гроші» у жодному випадку не допускають думки щодо такої непорядності з боку колесніковської фірми.

Річ у тім, що 4 мільйони подарунків – це 4 мільйони рекламних посилів українцям, або вітання ще восьми мільйонам їх батьків. Тобто рекламу «почує кожен» п’ятий українець. І  в нашому випадку держава сама заплатить за вхід колесніковських солодощів в кожну хату. Тож чи варта гра свічок? Питання риторичне. Хоча певні, що ніякий бізнесмен, ніякий «шоколадний заєць», ніякий Петро Порошенко з власної волі не відмовився б від такої оборудки.

А от відмовився. Дивина…

 

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»