Захист Ківалова
09.12.2011   //  

Інколи краще жувати, ніж говорити. Рекламний посил виробників жуйки пройшов повз увагу Одеської юракадемії, яка вирішила змінити свою інтернет-сторінку. Тому викладаємо його спростування з ілюстрованими коментарями.

Володимир Завальнюк

Ректор Одеської юракадемії Володимир Завальнюк подарував Україні звалив на себе важку ношу адвоката за дії рідного наукового обійстя. Тому ми знову змушені розбиратись поабзацно. Як завжди текст візаві подаємо жирним.

«Я зараз не буду коментувати те, що на рівному місці преса обгидила нашу студентку, причому спираючись на помилкову інформацію. Я не буду коментувати, що зараз відчувають її батьки, як на неї подивляться однокурсники і сусіди…  Я не знаю, чому журналісти зараз не перевіряють достовірність інформації. Я НЕ ЗНАЮ, ЧОМУ НАПИСАЛИ ЛИШЕ ТІЛЬКИ ПРО ОДНУ АНЮ ЛАКАРОВУ, якщо з нашого університету пройшли конкурс на стажування у зарубіжних університетах 7 осіб – п’ятеро студентів, аспірант і викладач! Я можу назвати прізвища, тут секретів немає. Це Вікторія Письмова, Олена Ніколенко, Христина Абрамівська, Катерина Гайдая, Христина Наконечна та Олександр Вишняков. До речі, одному з наших студентів не вдалося перемогти в конкурсі, а ще одна студентка перемогла, але потім відмовилася за сімейними обставинами»

Аня Лакарова

Про Аню Лакарову розповіли лише тому, що тільки її прізвище було згадане в обґрунтуванні закупівлі, підписаному головою комітету з конкурсних торгів ОЮА М.Ф.Крикливим. У цьому документі, виробленому в надрах юрадкадемії, яку нібито очолює пан Завальнюк, навіть натяком не згадується ні про кого зі студентів-аспірантів-викладачів, про яких згадує Завальнюк.

«Це державна програма. Вся інформація про неї знаходилася і знаходиться у відкритому доступі на сайті МОН, будь-хто міг взяти участь в конкурсі».

Нема питань.

«Всі бажаючі подавали заявки, наскільки мені відомо від наших студентів, до багатьох університетів, в якихось – їх відбирали для навчання. Тоді вже студенти обирали, де їм хотілося б навчатися. Так був сформований список зарубіжних ВНЗ. Тендер проводився окремо з кожним європейським чи американським університетом по кожному студенту. Так от, коли у «Віснику держзакупівель» зазначено «тендер з одним учасником» – під «учасником» мається на увазі закордонний вищий навчальний заклад, а не персонально той чи інший студент! Тут все прозоро і логічно: адже одного студента Міністерство освіти і науки відправляє вчитися тільки в один ВУЗ, а не в декілька. Тому, і учасник тендеру один».

Лакарова між Табачником і Азаровим

Ну так і було в оригіналі новини: один університет в Лондоні, про навчання в якому згадано лише Лакарову. Усе це коштує $20 тисяч за один нав чальний рік. Це непогана ціна.

Раніше Севастопольський національний технічний університет домовився з Університетом Страсклайду (University of Strathclyde, м. Глазго, Шотландія) про стажування однієї людини за 6,5 тис фунтів, або 82 тис грн. Також Луцький національний технічний університет за 29,7 тис фунтів відправив три особи на навчання до Гліндворського університету (Glyndwr University, Уельс, Великобри та нія). А взагалі сума витрат кожного студента, залежно від країни перебування, оцінена Міністерством освіти від 41 тис грн. до 540 тис грн за навчальний рік. Докладніше тут.

«У нас з президентом університету одна прийомна на двох, тому Ганну там і можна побачити. Правда, не часто, адже вона вчиться на стаціонарі, на п’ятому курсі факультету…, якщо ви зателефонуєте до нас, то в трубці почуєте «приймальня ректора», а не «приймальня президента». На сайтах дається посилання, де вказано, що не ректор у нас – Ківалов…  Ректором в НУ «ОЮА» є я, Завальнюк Володимир Васильович. Що вже говорити про те, що секретаря вказують неправильно, якщо з ректором помиляються!»

Даруйте, усі ходи записані. Інфо отримано з офіційного сайту Одеської юракадемії. Ми ніби знали, що треба скачати оригінальну сторінку з сайту ОЮА, текст на якій змінився  через добу після скандалу. 8 грудня 2011 року на сайті академії Завальнюк справді вказаний як ректор, але в день опублікування новини – 7 грудня – ректором був вказаний Сергій Ківалов. Тільки через добу народний депутат став президентом університету і з’явилась згадка про Завальнюка. До речі, Ківалов не мав права бути ректором навіть рік тому, оскільки був народним депутатом і тоді, і зараз.

«Причому, Ганна, не зважаючи на свою модельну зовнішність, дуже старанна студентка, відмінниця. Вона – людина цілеспрямована. До речі, на навчання за кордон вона вже їздила, але не за державною програмою. Наскільки я знаю, виграла якийсь грант».

Нема питань щодо минулого. Але зараз мова йде про джерело фінансування нинішньої закупівлі: кошти державного бюджету України.

Сергій Ківалов з дружиною дає інтерв`ю

«Одностороння інформація» – це, нагадаємо, виключно та інформація, яку від імені ОЮА надіслав для опублікування в «Віснику державних закупівель» пан Крикливий.

«На мій погляд, кожен сайт, який опублікував недостовірну інформацію, повинен опублікувати спростування і принести вибачення і Ганні Лакаровой, і Сергію Ківалову, і Міністерству освіти і науки, і Національному університеті «Одеська юридична академія».

Погоджуємось. Хто збрехав і дав інформацію не з «ВДЗ», а з власної збоченої свідомості, має відповісти.

І насамкінець. Ми ще раз акцентуємо увагу на тому, що у відправленні студентки-секретарки-помічниці на навчання за кордон немає нічого протизаконного. Просто Одеській юракадемії красиво жити державним коштом не заборониш.

 

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»