Обездолені: Фірташ за допомогою бійців Хорошковського забирає у Єрємєєва автозаправки WOG
07.12.2011   //  

За твердженнями джерела, Дмитро Фірташ вимагає від Ігоря Єрємєєва віддати йому мережу автозаправок WOG. Це має допомогти західноукраїнському бізнесмену вирішити проблеми з СБУ. Про це пишуть Сергій Щербина і Сергій Лямець в «Економічній правді».

11 жовтня 2011 року Головне слідче управління порушило кримінальну справу по факту розтрати державних коштів на суму 199,79 млн грн. посадовцями ДП «Укрзалізничпостач». Мова йде про тендер 2009 року, на якому для залізниці купували дизпаливо Л-0,2-62. Тоді у єрємєєвського ЗАТ «Херсонський нафтопереробний завод» купили палива на 435 млн грн. Слідчі вважають, що вже на момент укладення угоди ціна партії палива була завищена на 41 млн грн. відносно ринкової ціни, а вже після укладення тендерної угоди «Укрзалізничпостач» уклав з «Зерсонським НПЗ» додаткові угоди, «якими свідомо змінено ціну дизпалива у бік збільшення на суму 158 мільйонів 881 тисяч». Таким чином і виникли збитки державі майже на 200 млн грн. До того ж було загальновідомо, що на той момент Херсонський НПЗ вже два роки не працював, а тому ніякого палива не виробляв. За даними СБУ, кошти у сумі 593,8 мільйонів, які надійшли від держпідприємства на рахунки Херсонського НПЗ були перераховані на рахунки ТОВ «Торговий дім «Континіум Галичина». А потім ці гроші були перераховані на рахунки інших фірм Єремеєва – ТОВ «Континіум Укрнафто Ресурс», ТОВ «Вест Ойл Груп» і так далі.

Тож СБУ звернулось до суду за ордером на обшук, отримало його і 18 листопада в представництві компанії WOG в Києві на вулиці Межигірській відбулось «маски-шоу». подання про обшук і виїмку документів підприємств Єремеєва робив слідчий четвертого відділу першого управління Головного слідчого управління СБУ – того самого відділу, який вів справу щодо розмитнення «фірташевських» 11 мільярдів кубометрів газу після укладення сумнозвісних газових угод у 2009 році. Слідчі саме цього відділу, зокрема, ініціювали арешт екс-глави митниці Анатолія Макаренка у червні 2010 року.

У карної справи може бути кілька цілей. З одного боку, соратник Фірташа Юрій Бойко давно намагається вибити Єрємєєва зі схеми постачання палива «Укрзалізниці», а мова йде про $300 млн на рік. З іншого передача мережі автозаправок WOG  Фірташу може вирішити проблеми Єрємєєва з СБУ.

Ці бізнесмени вже мають досвід розрулювання питань на сотні мільйонів. Ще до введення тимчасової адміністрації та продажу банку Фірташеві, великий пакет акцій банку «Надра» належав компаніям Єремеєва. Тільки за два місяці 2008 року – жовтень і листопад – компанії Єремєєва вивели з банку 805,1 млн грн.

Тимчасова адміністрація банку, яку очолювала Валентина Жуковська, подала з цього приводу заяви в правоохоронні органи. Виявляється, справи щодо «безнадійних» кредитів банку «Надра» таки були порушені. Тоді слідчі кваліфікували виведення коштів рефінансування за тією ж частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу, що й у випадку з дизельним паливом для «Укрзалізниці».

Як стверджують джерела, на колишніх акціонерів «Надра Банку» був створений чималий тиск, і вони погодились реструктуризувати свої кредити, та поступово повернути гроші. Зокрема, погодився повернути кошти Єремеєв в обмін на закриття кримінальних справ. Чи вдасться бізнесмену «безкровно» домовитися цього разу – питання відкрите.