700 мільйонів на модернізації комп’ютерів Податкової освоять українські молочник і «зальотчик», а також росіяни
11.11.2011   //  

29 липня 2012 року має бути завершено проект «Модернізація Державної податкової служби-1» вартістю $82,9 млн, або понад 660 млн грн. Про йдеться в статті Олексія Набожняка в «Діловій столиці».

В освоєнні коштів проекту, профінансованих навпіл держбюджетом та Світовим банком, взяли участь кілька компаній.

В 2007 році $12,9 млн за поставку близько 15 тисяч комп’ютерів для районних інспекцій отримала велика ІТ-компанія «BMS Consulting», яка належить власнику молочного гіганту «Milkiland» Анатолію Юркевичу (24 місце в рейтингу «Forbes», $413 млн). З податківцями компанія почала співпрацювати ще в 2004 році. Останній підряд отримано в серпні 2011 року на постачання серверів для системи «Податковий блок» в центральному офісі ДПАУ на суму $11,4 млн. (Від «Наших Грошей»: ТОВ «БМС консалтинг» зареєстровано на Сергія і Наталю Савченко).

Ще $3,2 млн на постачанні обладнання для контакт-центру ДПАУ заробила компанія «Інком» Олександра Кардакова, яку нещодавно «помилившись адресою» перевіряли озброєні податківці. $3,6 млн на розробці системи електронного документообігу отримала компанія «Сітронікс Україна», яка входить в орбіту АФК «Система» російського олігарха Володимира Євтушенкова.

Програмне забезпечення для модернізованої системи ДПАУ розробляє міжнародна компанія ЕРАМ зі штаб-квартирою в Росії, одним з мінорітарних акціонерів якої є інвесткомпанія «ВТБ капітал» «Внешторгбанка».

Нова комп’ютерна система має виключити помилки в електронних деклараціях, які подають українські бізнесмени. Бо відомо, що вже зараз сервери Податкової не справляються з потоком інформації.

Найбільш ризикованим для підприємців інструментом, який з’явиться у податківців дякуючи новій системі, стане «Податковий аудит». Він дозволить в режимі реального часу на основі ризик-орієнтованої системи адміністрування податків виявляти платників податків, які мінімізують свої зобов’язання.