Каськів забив на перевірку олімпійської корупції і продавив угоду з дорогими австрійцями (додано)
10.11.2011   //  

(Додано дані про рішення АМКУ від 7 листопада)

ДП «Олімпійська надія – 2022» 2 листопада уклало угод з австрійською компанією «Klenkhart & Partner Consulting ZT Gesellschaft m.b.H» (Кленкхар Партнер Консалтинг ЦТ Г.м.б.Х) на розроблення техніко-економічного обґрунтування Національного проекту «Олімпійська надія – 2022» – створення спортивно-туристичної інфраструктури. Вартість угод склала 425 тис євро. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Торги проведено за неконкурентною процедурою закупівлі «в одного учасника», що керівник ДП «Олімпійська надія – 2022» Павло Чурило обґрунтовує «економічною обставиною».

Під такою обставиною мається на увазі неможливість укладення угоди з австрійською фірмою як з переможцем відкритих торгів. «Кленкхар Партнер Консалтинг» раніше була оголошена переможцем тендеру на ці самі послуги, однак через скаргу одного з переможених учасників конкурсу до Антимонопольного комітету укласти угоду з австрійцями було неможливо. Тому ДП «Олімпійська надія-2022» днями відмінило оскаржені відкриті торги і терміново уклало угоду з обраною фірмою вже за неконкурентною процедурою закупівлі.

Нагадаємо, французька фірма «Albertvilloise detudes et de services techiques», яка з пропозицією 155 тис євро була відсторонена від тендеру, подала скаргу в Антимонопольний комітет України з проханням призупинити процедуру торгів «у зв’язку з перевіркою правоохоронними органами України членів комітету з конкурсних торгів та представників учасника торгів «Кленкхар Партнер Консалтинг» на предмет виявлення в їх діях ознак злочину, а також з метою недопущення вчинення корупційних дій з боку зазначених осіб». Розгляд скарги мав відбутись 7 листопада.

ДП «Олімпійська надія-2022» в обґрунтуванні повідомило, що французька фірма, яка пропонувала за свої послуги 155 тис євро, була відсторонена від тендеру через те, що жоден з офіційних документів, поданих у пропозиції конкурсних торгів, не засвідчений спеціальним штампом «Apostille» (апостиль). З тих учасників, що були допущені до тендеру, і було обрано найдешевшу пропозицію австрійської фірми у розмірі 425 тис євро.

Як повідомляється в обґрунтуванні, розроблення та затвердження техніко-економічного обґрунтування національного проекту «Олімпійська надія – 2022» було заплановано на липень-серпень 2011 року. Однак через організаційні причини (створення ДП «Олімпійська надія – 2022», зарахування працівників на відповідні посади, створення комітету з конкурсних торгів тощо) виконання поставлених завдань було зірвано. Також держпідприємство скаржиться на строки, які відводяться законом на проведення відповідних процедур закупівель і вказує на необхідність отримання техніко-економічного обґрунтування нацпроекту саме в 2011 році.

«Рішення Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України може бути прийняте як на користь замовника (хоча збоку замовника були надані всі документи, що підтверджують безпідставність звинувачень з боку скаржника), так і на користь скаржника. Задоволення скарги може мати наслідком відміну проведеної процедури відкритих торгів. У разі відміни процедури закупівлі замовник змушений буде повторно провести процедуру закупівлі, яка завершиться вже у 2012 році», – йдеться в обґрунтуванні (весь текст обґрунтування тут).

За даними АМКУ, скаргу фразцузької компанії після рішення олімпійського підприємства про відміну торгів повернено без розгляду.

Нагадаємо, зараз Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України Владислава Каськів, якому підпорядковано ДП «Олімпійська надія – 2022», проводить закордонне роуд-шоу, в ході якого міжнародному бізнесу пропонується інвестувати в створення інфраструктури під зимову Олімпіаду-2022 в Україні.