Столичний стиль Олександра Януковича
08.11.2011   //  

«Наші Гроші» виявили компанію, в якій злились докупи фірми й люди, напрочуд близькі до гаманця, корпоративних прав і нерухомості президентської сім’ї. Уже двоє з акціонерів пов’язані з державною роботою. Хто наступний попаде в президентський призов?

Чергове перетасування кадрової колоди Віктора Януковича призвело до позитивного ефекту «соціального ліфта». Смерть одного кадра викликала тектонічні зрушення – Анатолій Могильов, переїхавши в крісло кримського прем’єра, звільнив МВС для більш молодого Віталія Захарченка. Той залишив ДПАУ на ще юнішого Олександра Клименка. Якщо могильовську траєкторію мало хто називає підвищенням чи переміщенням по горизонталі, то кар’єра інших – розвивається. Особливо стрімко у нового 31-річного керманича податкової, якого тільки лінивий не називає «любим друзєм» старшого сина президента Олександра Януковича.

З цієї нагоди публікуємо дані про одну з фірм, яка з огляду на сьогоднішні порядки, може претендувати на звання кузні кадрів для правлячого режиму. Вже як мінімум двоє акціонерів з цієї групи займають поважні посади на державній службі.

Мова йде про ТОВ «Столичний стиль», утворене 18 березня 2010 року – через місяць після інавгурації Віктора Януковича і через тиждень після формування уряду. Тобто тоді, коли найбільш важливі ритуали були виконані, і час було переходити до реального покращення життя.

Фірма прописалась в 17-поверховий бізнес-центрі «Столичний», нещодавно зведеному в центрі Донецька на проспекті Богдана Хмельницького, 102. Його збудувала скандально відома компанія «Менеджмент Ассетс Корпорейшенс» (МАКО), і саме тут прописано кубло фірм, так чи інакше пов’язаних з президентською сім’єю.

Олександру Януковичу належить майже третина з двомільйонного капіталу фірми. З одного боку це дозволяє відчувати себе королем ситуації, а з іншого – передбачає підконтрольність досвідченим і перевіреним партнерам, які не дозволять принцу-консорту влаштувати несподіваний переворот батьківського світу.

Отже перелік власників «Столичного стилю» (в дужках процент від статутного капіталу).

Янукович Олександр Вікторович (29,5%). Старший син президента не дуже любить безпосередньо світитись у якості засновника, хоча жодним законом йому це не заборонено. Станом на липень 2011-го, Олександр Вікторович є засновником лише в «Столичному стилі», а також він є єдиним засновником ПАТ «Менеджмент ассетс корпорейшн» (яке цієї весни прогриміло на всю Україну скандалом з реконструкцією готелю «Дружба» в Донецьку) і ТОВ «Донснабтара» (через нього Олександр Вікторович в компанії з матір’ю голови Нацбанку Валентиною Арбузовою володіє «Всеукраїнським банком розвитку»).

ТОВ «Бізнескомплект-2008» (21,6%). Ця київська фірма заснована донецькою ТОВ «Бізнесбуд-08», яка в свою чергу заснована Олександром Бондарцовим та Ольгою Цимбаленко. Цей самий «Бізнесбуд-08» також заснував ТОВ «Базис-груп 2007», ТОВ «Жако групп» і ТОВ «Донбудресурси-2007». Всі ці компанії так чи інакше пов’язані з нерухомістю.

ТОВ «Інвестиційна група «Перше джерело» (18,8%) і Амелін Анатолій Ігорович (1,1%). До інавгурації Януковича-старшого, безпосередніми власниками «Першого джерела» були екс-керівник СКМ Ігор Прасолов і його дружина Наталя. Однак Ахметов призвав Прасолова в народні депутати і той вийшов з цього бізнесу. Найбільш відомий актив – ЗАТ «Альтана» (раніше «Керамет-інвест») – він продав гендиректору «Альтани» Анатолію Амеліну. Водночас новими власниками «Першого джерела» стали Ірина Коновалова та Ангеліна Удовиченко, яка довго очолювала фірму.

Вже у якості власника «Альтани», яку багато хто вважав інвестиційним підрозділом групи Ріната Ахметова, Амелін перебрався на державну службу. Минулого року він очолив департамент корпоративних фінансів Державної комісії по цінним паперам і фондовому ринку, який займається реєстрацією випусків цінних паперів. Тобто повз уваги бізнес-партнера Януковича в Україні не проскочить жодна акція.

«Інвестиційна будівельна група» (15,3%). Важливий момент – ця фірма єдина з усіх учасників «Столичного стилю», хто має засновником кіпрський офшор – «Варенда лімітед» з Лімассолу. Цікаво й те, що кіпрський офшор ввійшов в число засновників ІБГ 23 лютого 2010 року, напередодні церемонії інавгурації Януковича. Тож чи не на Кіпрі слід шукати рахунки, з яких оплачуються страусові туфлі?

Федорук Андрій Андрійович (4,3%). Тут все просто. Це генеральний директор МАКО, який нещодавно очолив Донецьку облраду. В комплекті з призначенням донецьким губернатором Андрія Шишацького (менеджер з СКМ Ахметова) ці кадрові рішення вказали на неминучий факт – старі донецькі вимушені дати дорогу молодим. Бо так вирішив Янукович. Нібито той, що найстарший.

Мурза Світлана Андріївна (4,2%). У цьому випадку схоже, що маємо справу з біографічною сторінкою Віктора Федоровича. Справа в тім, що Світлана Андріївна є дружиною Віталія Мурзи, який ще у буремних 90-х зробив кар’єру в донецькій прокуратурі. Причому йому довелось курувати такі напрямки діяльності як дотримання законів на транспорті (нагадаємо, саме в транспортній сфері починалась кар’єра Віктора Януковича) і нагляд за додержанням законів слідчими органами при провадженні оперативно-розшукової діяльності (мабуть не потрібно нагадувати, скільки міліцейських та СБУшних ОРД в Україні взагалі і Донеччині зокрема закривалось і закривається за протестами прокурорів-«безсрібреників»).

Ротач Олександр Петрович (2,2%). Цього донеччанина можна вважати відповідальним за красу «Столичного стилю». В відкритих джерелах його називають архітектором і краєзнавцем. А Мінрегіонбуд у 2008 році (під час другого прем’єрського строку Януковича) нагородив Ротача у якості директора ТОВ «Архбудпроект» грамотою за активну участь у проектуванні та будівництві житлового комплексу «Castle» («Замок») на перетині вул.  Р. Люксембург і пр. Панфілова у Ворошиловському районі м. Донецька. Там зведено шість будинків. І воно, як і випадку з будівництвом МАКО на місті готелю Дружба, теж викликало обурення. Кажуть, що будівельників навіть обстрілювали з пневматичної зброї. Забудовником була ж фірма «БК-інжиніринг», уякій до 2006 року першим заступником генерального директора офіційно працював молодший син президента Віктор Вікторович Янукович.

ПАТ «Кепітел Білдінг Корпорейшен» (1,7%). Так би мовити, схемна гавань. Власником фірми є вищезгадане ПАТ «Менеджмент ассетс корпорейшн». Ще рік тому її директором був Андрій Федорук, зараз Тетяна Галенко. Ця донеччанка засвітилась у якості співзасновника та директора низки фірм, пов’язаних з укоріненням Віктора Федоровича в «Межигір’ї» (наприклад, «ТОВ «Дім мисливця», ПАТ «Едельвейс»).

Також на «Кепітел Білдінг Корпорейшен» заведено право власності на ТОВ «Аквалайн плюс», яке в свою чергу відоме як забудовник Балаклавської бухти під Севастополем.

Гребеніков Вячеслав Анатолійович (1,2%). Власник найменшої частки в «Столичного стилі» відомий як засновник малого приватного підприємства «Форум-технодизайн» (Донецьк). Більше інформації в відкритих джерелах наразі про нього немає.

 

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»