Кравець заплатить 3 мільйони, щоб збільшити доходи від реконструкції Маріїнського палацу
07.11.2011   //  

Державне управління справами 28 жовтня уклало угоду з ДП «Проектне бюро Державного управління справами» на коригування проектно-кошторисної документації з перерахунком кошторисної вартості реставрації та пристосування Маріїнського палацу в м.Києві по вул.Грушевського, 5-а. Вартість угоди склала 2,57 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Торги проведено по неконкурентній процедурі закупівлі «в одного учасника» оскільки проектне бюро ДУСі ще у 2002 році розбило ТЕО реконструкції палацу, який знаходиться на балансі Держуправління справами,  і володіє авторськими права на твір архітектури «Архітектурний та парковий проект «Ансамбль будівель Маріїнський комплекс. Реставрація та пристосування Маріїнського палацу в м. Києві по вул. Грушевського,5а».

Необхідність збільшення вартості реставрації пов’язана з «тривалим терміном виконання будівельних робіт (2007-2011 роки), зміною інженерного обладнання, що є результатом технічного прогресу, уточненням технічних рішень у процесі реставрації та відповідно до завдання на проектування», – йдеться в обґрунтуванні.

Коригування проектно-кошторисної документації виконуються ДП «Проектне бюро Державного управління справами» з залученням співавтора «УкрНДІпроектреставрація» та субпідрядних організацій ДП Проектний інститут «Київський Промбудпроект», ТОВ КПНДІ «Радіопроект», ТОВ «Київметропроект», ТОВ НВФ «Вікорт», ТОВ «Квест», ТОВ «Світлотехнологія».

Генеральним підрядником будівельних робіт з реконструкції Маріїнського палацу є АОЗТ «Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство «Укрреставрація». В червні 2011 року у компанії з’явились нові власники (кіпрський офшор) і керівництво. Директором став Дмитро Ярич, а наглядову раду очолив Геннадій Нежурбіда. Обидва є бізнес-партнерами голови Держуправління справами Андрія Кравця та його дружини Марини Пелих і до призначення працювали в кінотеатрі «Зоряний», де розміщується один з штабів Партії регіонів.

Раніше вартістю реконструкції Маріїнського палацу оцінювалась в 450 млн грн. Відразу по зміні власників Верховна Рада, змінивши держбюджет, додала на ремонт палацу 25 млн грн. За даними джерела «НГ», ці видатки в проект змін бюджет було внесено ледь не в день голосування за наполяганням навіть не уряду, а президентської канцелярії. При цьому на які саме роботи виділяються гроші ні урядовцям, ні парламентарям не пояснили.