«Держава – це я. Рінат»
07.11.2011   //  

Я вже звик до того, що ахметівське ПАТ «ДТЕК ПЕМ – енерговугілля» навесні почало публікувати оголошення про свої торги в «Віснику державних закупівель». Для крупної корпорації це дійсно може бути виходом з ситуації, бо не треба морочитись із власним ресурсом для розміщення оголошень. А «Вісник…» видається «Зовнішторгвидавом», хоч і державним, але все-таки підприємством, яке веде комерційну діяльність. Тож в принципі з ним можна укласти якусь угоду про публікацію за якісь гроші (варіант з «чуваки, а ну надрукуйте бігом» навіть не згадую з огляду на показне вибілення ДТЕКу перед можливим ІРО).

Аж ось трапилось таке, що розібрало мій мозок «до основанья».

Антимонопольний комітет України 21 жовтня взяв до розгляду скаргу такого собі ТОВ «Донецький завод високовольтної апаратури» на «порушення ПАТ “ДТЕК ПЕМ – Енерговугілля” (надалі – Замовник) порядку проведення процедури закупівлі – “пристрої електричні комплектні (комірки КСО-203 або еквівалент)”».

Це більше, ніж друк оголошень. Це означає, що абсолютно державні клерки з АМКУ мають займатись тендером абсолютно приватної структури.

Спеціально перевірив щодо приватності. СМІДА видає наступних акціонерів: DTEK Holdings Limited (Кіпр) – 66,5%, ТОВ «Донбаська паливно-енергетична компанiя» (Донецьк) – 18,5%. Тобто держава ніяк не може контролювати 50% акцій «ДТЕК ПЕМ – Енерговугілля», бо 85% належить приватним конторам. А вимога щодо половини акцій передбачена законом «Про здійснення державних закупівель» в частині вимог до підприємств, які мають проводити свої тендери у відповідності до цього закону. І не тільки тендери, а й їх оскарження в АМКУ, що теж регламентовано законом. Тобто цей варіант відпадає.

Інша можливість якщо не бути, то хоча б виглядати державним підприємством закладена в нормі про те, що закон поширюється на підприємства, які є розпорядниками державними коштами. Спеціально перевірив. Оскаржений тендер проводиться за власні кошти ПАТ «ДТЕК ПЕМ – Енерговугілля», абсолютно приватної фірми.

То з якого нормативного акту Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель взялась за тендер ахметівської фірми? Може це й є взірець державно-приватного партнерства у тому сенсі, як його розуміє нинішня влада – партнер зверху, держава метушиться на підхваті?

Не виключаю, що я не знаю якихось таємних нормативних документів, які насправді дозволяють це робити.

Але все одно в голову лізе параноїдальне: може державний вуглепром вже тишком-нишком приватизували, і тепер, коли ми за звичкою говоримо державний вуглепром, то маємо на увазі «ДТЕК ПЕМ – Енерговугілля»?

А як інакше пояснити стосунки ахметівської фірми з АМКУ?

Блог від: Юрій Ніколов