На відвід електрики від Запорізької АЕС дали більше 800 мільйонів
01.11.2011   //  

ДП «НЕК «Укренерго 26 жовтня за результатами попередньої кваліфікації учасників уклало угоду з ПАТ КП «Укренергомонтаж» на роботи з будівництва об’єкта: «Повітряна лінія 750 кВ Запорізька АЕС – Каховська з ПС 750 кВ «Каховська» та заходами ПЛ 330 кВ». Пусковий комплекс № 3 (реконструкція ПС 330 кВ «Новокаховська» із заміною АТ 220/150/35 кВ на АТ 330/220/35 кВ).

Вартість угоди склала 841,78 млн грн. Передбачено фінансування з державного бюджету і за рахунок власних коштів «Укренерго». Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Конкурентом фірми-переможця на тендері було ТОВ «Київська енергетична будівельна компанія», яку контролюють донеччанин Віталій Яманко і київське ПАТ «СВС-Дніпро». Акціонерами «Укренергомонтаж» є кілька фізосіб та кіпрська фірма «Максiмалема Лiмiтед» (Maximalema Limited). Різниця між пропозиціями учасників тендеру склала лише 1,9 млн грн., або 0,2%.

Нагадаємо, у лютому ПАТ КП «Укренергомонтаж» отримало підряд на реконструкцію підстанції «Сєвєрна» в селі Нові Петрівці Вишгородського району на Київщині вартістю 539,92 млн грн. Підстанція знаходиться неподалік від резиденції Віктора Януковича «Межигір’я».

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6 квітня 2011 р. № 276-р затверджено проект «Повітряна лінія 750 кВ Запорізька АЕС – Каховська з підстанцією 750 кВ «Каховська» та заходами повітряних ліній 330 кВ».

Відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння між Урядом України та ЄБРР від 18.05.2009 НЕК «Укренерго» здійснює підготовку проекту будівництва ПЛ 750 кВ Запорізька АЕС – Каховська з ПС 750/330 кВ «Каховська», фінансування якого планується здійснювати із залученням кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку  і Європейського інвестиційного банку на паритетних умовах.

Сьогодні максимальна видача електроенергії ЗАЕС обмежується пропускною спроможністю існуючих ПЛ. Реалізація проекту дасть можливість збільшити завантаженість блоків АЕС на 700 МВт. Відповідно до Схеми розвитку ОЕС України на період до 2010 р. з перспективою до 2015 р. заплановано будівництво ПЛ 750 кВ ЗАЕС – Каховська, а також два дволанцюгові заходи ПЛ 330 кВ Новокаховська – Островська та Новокаховська – Херсон на ПС 750 кВ «Каховська». Проектом передбачено реконструкцію існуючої ПС 330 кВ «Новокаховська» та будівництво нової ПС 750/330 кВ «Каховська» біля м. Нова Каховка.

У загальнонаціональній Енергетичній стратегії України на період до 2030 року цей проект є складовою частиною запланованого будівництва південного кільця магістральних ПЛ 750 кВ (ХАЕС – Дністровська ГАЕС – ПС «Приморська» – ПС «Каховська» – ЗАЕС) і спрямований на забезпечення надійної роботи ОЕС України, підвищення якості електроенергії та технічних показників роботи ОЕС України для можливості її паралельної роботи з європейськими енергосистемами, а також збільшення експорту електроенергії.

ЗАЕС разом з Запорізькою ТЕС є одним з найкрупніших енергогенеруючих вузлів в Україні, який забезпечує покриття споживання електроенергії центральної частини України, включаючи Дніпровську енергосистему, а також дефіцитних по генерації Північної, Донбаської, Південної та Кримської енергосистем.

Основними цілями проекту є максимальне використання встановленої потужності Запорізької АЕС, підвищення надійності постачання електроенергії споживачам південної частини ОЕС України (Південної та Дніпровської енергосистем) за рахунок транзиту потужності безпосередньо від джерела генерації (ЗАЕС); реконструкція ПС 330/220 «Новокаховська».