В Черкасах купили коштовні пластикові урни у фірми, очолюваної соратником Одарича (оновлено)
27.10.2011   //  

(додано дані про переможця тендеру)

(додано коментар Черкаської мерії)

Департамент економічної політики та розвитку Черкаського міськвиконкому за результатами тендеру 14 жовтня уклав угоду з ТОВ «Спецдревцентр» на закупівлю 11 тис. контейнерів для твердих побутових відходів за 6,40 млн грн. Вартість одного контейнеру склала 582 гривні. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Згідно з документацією конкурсних торгів, закуплено пластикові контейнери об’ємом 240 л, на яких буде розміщений логотип міста Черкаси.

Згідно з опублікованою в мережі інформацією, в Києві такі контейнери можна придбати по 525 грн. за штуку. Якщо урни було б закуплено по такій ціні, загальна вартість товару склала б 5,77 млн грн.

ТОВ «Спецдревцентр» заснували мешканці Черкас Лариса Устимова, Станіслав Пономаренко та киянка Надія Ковбаса. Директором компанії є Андрій Дзюба, який з 2008 року працював заступником Черкаського міського голови, а у 2007 році був першим заступником начальника Черкаського обласного управління лісового господарства. У 2004-2007  роках працював комерційним директором ТОВ “Венето” Михайла Бродського і генеральним директором “ТОВ “Черкаський ДОК”. Ці фірми раніше очолював міський голова Черкас Сергій Одарич.

Після опублікування новини до “Наших грошей” надійшло повідомлення від відділу звязків Черкаської мерії:

– Закуплені контейнери високої якості, і у нас є можливість розрахуватись за них протягом двох років, – говорить міський голова Черкас Сергій Одарич. – Знайти аналогічні баки, скористатись такою можливістю відстрочки платежу і заплатити нижчу ціну практично неможливо. До того ж, ми не платимо навіть аванс постачальнику, а розрахуємось лише по факту отримання замовлення і коли впевнимось у якості товару.
Серед особливостей контейнерів такі: кришка контейнера має бути не менше ніж на чотирьох шарнірах. Зазвичай усі контейнери – на двох, кришки на яких часто ламаються при перевертанні під час висипання сміття, особливо в морозний період.
Контейнер не повинен бути виготовлений із вторинної сировини. Матеріал для виготовлення – лише первинна сировина, яка є морозостійкою. Адже виготовлений із вторинної сировини контейнер стає непридатний для використання в зимовий період.
На контейнерах повинен бути розміщений логотип міста Черкаси, нанесений шляхом гарячого тиснення. Це потрібне для того, щоб зменшити кількість крадіжок, адже бак із логотипом можна буде легко знайти і не так просто його застосувати.
Уся партія товару має бути пронумерована від 1 до 11000 шляхом гарячого тиснення. Це необхідно, щоб розуміти, кому, якому домоволодінню належить той чи інший контейнер.
На контейнері повинно бути передбачено місце для встановлення датчика. Адже в планах міської влади встановити таке обладнання на сміттєвих баках, щоб контролювати в подальшому дотримання графіків вивезення сміття.
Крім того, контейнери мають бути стійкі до ультрафіолетових променів, низьких і високих температур, до хімічних і біологічних впливів, ударостійкі, матеріал не повинен містити кадмію. Вага контейнеру – не більше 15 кг, а розрахований на максимальне завантаження не менше 96 кг. Вся партія контейнерів має бути одного кольору.
Як говорить перший заступник директора департаменту економіки та розвитку Черкаської міської ради Олександр Барабоха, торги на придбання сміттєвих контейнерів відбувались відкрито. Більше того, у зв’язку з тим, що сума закупівлі була великою, оголошення про торги розміщувалось і в міжнародному віснику.
Всього участь у тендері взяло 3 учасники. Заявку одного із них (ТОВ НВП «Укрресурс») відхилили, оскільки документація не відповідала вимогам, і це підприємство не надало тендерне забезпечення. У двох інших учасників із документами та тендерним забезпеченням було усе гаразд. 17 серпня переможцем по цьому лоту було визнано ТОВ «Шефер Шоп», яке запропонувало найнижчу ціну – 528 гривень за 1 контейнер. Але це підприємство відмовилось надалі підписувати угоду.
– Відповідно до законодавства, якщо один із учасників відмовляється підписувати угоду, то переможцем визнається учасник торгів, який запропонував наступну нижчу ціну. Ним стало ТОВ «Спецдревцентр» із вартістю контейнера 582 грн., – говорить Олександр Барабоха.