Жінка Литвина отримала долю в елітному комплексі в Криму завдяки послугам свого чоловіка
25.10.2011   //  

Журналістка Тетяна Чорновіл у «Лівому березі»  дослідила, яким чином дружина спікера ВР Володимира Литвина – Тетяна – стала співвласницею житлового комплексу «Ореанда-плаза» в Ореанді біля Ялти.

Історія з будівництвом «Ореанди-плази» –  трьох багатоповерхових будинків із власним басейном і вертолітним майданчиком на даху, розпочалась  у 2004-2005 роках.

У 2004 році Лівадійська селищна рада віддала ТОВ «Ренесанс-південь»  дитячий садочок на 120 місць. Взамін «інвестори» зробили ремонт в одному з крил Лівадійської середньої школи, де був створений новий дитячий садочок на 40 (!) місць. Прикметно, що новий садочок замість зеленої зони опинився поруч з автобазою. У 2005 році та сама Рада віддала «Ренесанс-півдню» на 49 років в оренду за символічну плату землю навколо садочка.

Одразу після цього садочок було знесено, і фірма почала будувати житловий комплекс «Ореанда-плаза».

Власниками новобудов стали: Коверник Ольга Іванівна з Дніпропетровська, Карнаух Сергій Дмитрович – кримський політик, Кунченко Олег Миколайович з Ялти, і Тетяна Костянтинівна Литвин – дружина спікера. Всі вони володіли в цьому комплексі рівними долями, що вимірювалися спочатку 3,5 млн., а потім 4,5 млн. грн.

Варто зауважити, що про статутний внесок дружини Володимир Литвин не звітував у своїй декларації про доходи.

«Пізніше доля Тетяни Литвин перейшла членові партії Литвина, колекціонеру вертольотів Івану Атаманенку. Мешканці Ореанди вважають, що він лише прикриває інтереси Литвина в цьому проекті. Адже до цього він був директором ТОВ «Ренесанс-південь», саме така його посада була вказана у виборчому списку Блоку Литвина на виборах 2007-го року»,- пише Чорновіл.

Ще один подарунок комерційна структура отримала від  санаторію Верховної Ради «Нижня Ореанда». У 2005 році санаторій «добровільно» відмовився від 33 соток землі, де знаходилось його квіткове господарство, на користь «Ореанди-плази».

У тому ж році депутатський санаторій віддав в оренду «Ореанді-плаза» 30 соток власного пляжу ( 400 м узбережжя). За це «Ореанда-плаза» мала би провести берегоукріплювальні роботи, тим часом, за свідченням журналістки, узбережжя таких робіт не потребує. Отож «Ореанда-плаза» використовує пляж, який доглядають структури Верховної Ради.

Окрім того, мешканці «Ореанди-плаза» отримали право на безкоштовний прохід через територію депутатського санаторію до моря (включаючи використання ліфту), чого позбавлені навіть місцеві мешканці, не говорячи вже про туристів.

Останнім подарунком Верховної Ради став дозвіл «Ренесанс-півдню» прокласти канатну дорогу від «Ореанди-плази» до моря просто над депутатським готелем. Це при чому, що над цим режимним об’єктом  є закрита повітряна зона до 700 м.

«Факти, викладені в статті, дають більше інформації про те, ким є Володимир Литвин. Попри любов до моралізаторських промов він не відрізняється від цілої когорти посадовців в Україні, які приторговують тією державною власністю, яка знаходиться в їх управлінні»,- підсумовує Тетяна Чорновіл у своїй статті.