Литвин влаштує «кнопкодавам» електронний цифровий підпис на місцях голосування
24.10.2011   //  

Управління справами Верховної Ради України за результатами тендеру 14 жовтня уклало угоду з ТОВ «БМС Консалтінг» на розробку системи «Електрона зала пленарних засідань Верховної Ради України». Вартість угоди склала 2,49 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Згідно з конкурсною документацією, компанія-переможець має до кінця 2011 року передати парламенту техноробочий проект системи та дослідний макет робочого місця народного депутата.

Передбачено підключення до «Електронної зали» не менше 450 робочих місць народних депутатів у залі пленарних засідань (як варіант – кольоровий екран (тачскрін), термінальниий клієнт, клавіатура, миша, відеокамера, таке інше), підсистеми президії (3+2 роб. місця), трибуни (1 роб. місце), облаштування робочих місць президента, прем‘єр-міністра, ложі Кабінету міністрів (не менше – 3 роб. місць), підсистеми супроводження пленарних засідань (10+1 роб. місць персоналу), підсистеми стенографування (включно з спеціалізованим комп‘ютерним обладнанням для аналізу та розпізнавання голосу, серверним та мережним обладнанням), підсистеми аудіо та відео супроводження.

«Проект має передбачати повну інтеграцію кожного робочого місця з системами, що забезпечують планування, створення та управління всіма документами законотворчого процесу із застосуванням сучасних веб-технологій та  використанням ЕЦП (електронного цифрового підпису), базуючись на рішеннях застосованих в аналогічних системах парламентів інших країн (бажана ознайомленість із зазначеними системами)», – йдеться в технічному завданні.

Нагадаємо, Під час головування в парламенті Арсеній Яценюк намагався ввести в дію систему голосування, яка б технічно унеможливила голосування народних депутатів один за одного. Однак нововведення було заблоковано, оскільки депутати вважали цю систему шкідливою для здоров’я.

Також Управління справами Верховної Ради 17 жовтня уклало угоду з ТОВ «Корпоративні телекомунікації» на придбання устаткування для модернізації систем міжстанційних телекомунікаційних каналів відомчих АТС. Вартість угоди склала 468 тис грн. Об’єктами, що підлягають  модернізації є три  відомчі АТС «Меридіан-1» Верховної Ради по вул. Садовій, 3а, вул. Банковій, 6/8, вул. Житомирській, 11, що об‘єднані в єдину систему за допомогою міжстанційних телекомунікаційних каналів.