Дивно, але у Каськіва уклали угоду по найдешевшій пропозиції на LNG-термінал
24.10.2011   //  

ДП «Національний проект «Ел Ен Джі Термінал» за результатами тендеру 10 жовтня уклало угоду з іспанською фірмою «Сокоін Інженерія Конструкціон Індастріал» на розробку техніко-економічного обґрунтування Національного проекту «LNG-термінал» (морський термінал з приймання скрапленого природного газу). Вартість угоди склала 285 тис євро. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

16 вересня після розкриття пропозицій голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Владислав Каськів оголосив переможцем торгів саме іспанську компанію, яка запропонувала найнижчу ціну.

«Це було для нас абсолютною несподіванкою і з точки зору термінів, і з точки зору вартості. Тому що ми орієнтувалися, коли починали роботу, на строк мінімум 6 місяців і вартість 1,5 млн. дол. І ось ви бачите, яка сила чесних прозорих конкурсних торгів, які дають нам ціну в кілька разів менше», – сказав Каськів.

«На тлі політичного загострення оголошення про початок розробки ТЕО – це чудова новина. Вже до кінця лютого ми знатимемо ім’я стратегічного партнера – міжнародної компанії, яка виступить інвестором та мажоритарним партнером держави. Більше того, якщо переговори з Росією зайдуть у глухий кут, ми поставимо питання про збільшення об’єму і можливостей терміналу. Саме будівництво терміналу є втіленням стратегії Президента України щодо диверсифікації джерел енергопостачання в Україну та посилання енергетичної безпеки нашої держави», – заявив В. Каськів.

Також Каськів повідомив, що в лютому-березні наступного року в Україні буде проведено інвестиційний конкурс з метою визначення стратегічного партнера з реалізації Національного проекту «LNG-термінал» та вирішено питання щодо постачальника газу для прийому на термінал. Орієнтовна вартість будівництва LNG терміналу з інфраструктурою становить близько $1,5 млрд.

Нагадаємо, в підпорядкованому Каськіву ДП «Олімпійська надія – 2022» за результатами тендеру на розробку обґрунтування створення інфраструктури для проведення зимових Олімпійських ігор в Україні в 2022 році переможцем було обрано австрійську фірмою «Кленкхар Партнер Консалтинг» з пропозицією вартістю 425 тис євро.

Французька фірма «Albertvilloise d’Etudes et de Services Techniques – ABEST», яка пропонувала на тендері свої послуги майже втричі дешевше – 155 тис євро, подала скаргу в АМКУ з приводу такого рішення та повідомила про початок перевірки «правоохоронними органами членів комітету з конкурсних торгів та представників учасника торгів «Кленкхар Партнер Консалтинг» на предмет виявлення в їх діях ознак злочину, а також з метою недопущення вчинення корупційних дій з боку зазначених осіб».