Аграрний фонд для збиття цін купив масло по європейській ціні
24.10.2011   //  

Аграрний фонд України за результатами тендеру 17 жовтня уклав низку угод на придбання 1400 тон вершкового масла за 74,90 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Угоди укладено з ПАТ «Жашківський маслозавод» (26,75 млн грн.), ПрАТ «Галичина» (21,40 млн грн.), ПАТ «Дубномолоко» (16,05 млн грн.), ПАТ «Куп’янський молочноконсервний комбінат» (10,70 млн грн.).

Згідно з конкурсною документацією, придбано масло з коров’ячого молока з вмістом жиру не менше 72,5 %, призначене для зберігання, має бути упакованим масою нетто 20 кг щільним монолітом у картонні ящики.

Вартість масла, придбаного Аграрний фондом склала 53,5 грн./кг (з ПДВ), або 10,7 грн. за двохсотграмову пачку.

Ця ціна виявилась набагато більшою, ніж в вересні обіцяло джерело в Міністерстві аграрної політики та продовольства. На закритій нараді з керівниками найбільших молочних підприємств України була досягнута домовленість про продаж до Аграрного фонду України вершкового масла по 45 грн. за кілограм. Тоді гуртові ціни на вершкове масло в Україні сягнули 50-53 грн. за кілограм, що в середньому дорівнювало європейському рівню.

«Під час зустрічі виробників з керівництвом міністерства і Аграрного фонду було вирішено, що фонд витратить на закупівлю вершкового масла до 500 млн.грн., і закупівлі будуть зроблені за ціною 45 грн. за кілограм. Це свідчить про те, що ціни на ринку падатимуть», – обіцяло джерело.

Також для збиття ринкових цін Мінагропрод збирався завезти масло з Нової Зеландії по  43 тис. грн./т (у перерахунку на масло жирністю 72,5%; базова ціна складає 52 грн./кг за продукт 82% жирності). З цього приводу навіть розглядалася можливість відміни 10% імпортного мита.