Янукович і Клюєв користуються спільним офшорним прикриттям
23.10.2011   //  

Бізнес сонячної енергетики першого віце-прем’єра Андрія Клюєва зареєстровано на траст у Ліхтенштейні, який також пов’язаний з родиною Януковича. Про це йдеться в статті Сергія Лещенка в «Українській правді».

Як відомо, Клюєв як перший віце-прем’єр очолив Комісію інвестиційних проектів, яка одним з перших рішень виділила державну підтримку 200 мільйонів гривень запорізькому «Заводу напівпровідників» для розвитку напрямку, що полягає в створенні сонячних електростанцій.

Головним акціонером запорізького «Заводу напівпровідників» з часткою 75% є заснована у Відні компанія Activ Solar. Сам Андрій Клюєв сказав, що «не має жодного стосунку» до компанії Activ Solar.

«Українська правда» придбала на сайті комерційного суду Відня установчі документи фірми Activ Solar GmbH. Виявилося, що керівником Activ Solar є зять Сергія Клюєва Каве Ертефай, а засновником значиться траст із Ліхтенштейну P&A CORPORATE TRUST.

Водночас, згідно з британським реєстром, цей самий P&A CORPORATE TRUST є власником англійської фірми Blythe (Europe) Ltd, яка володіє 35% київської компанії «Танталіт», що є номінальним власником резиденції Януковича «Межигір’я».

Ця ж фірма Blythe (Europe) Ltd виступає кінцевим власником іншої компанії з орбіти Януковича – «Дом Лесника», що контролює Дніпровсько-Тетерівське лісомисливське господарство в Сухолуччі, де розташовано мисливську резиденцію Януковича.

Крім того, фірми Клюєва і Януковича обслуговує один і той самий юрист з Ліхтенштейну Райнхард Прокш.