Міжнародний скандал: в «Олімпійській надії» Каськіва вже шукають корупцію
13.10.2011   //  

Французька компанія «Albertvilloise d’Etudes et de Services Techniques – ABEST» подала скаргу в АМКУ щодо порушення Державним підприємством «Олімпійська надія – 2022» порядку проведення процедури закупівлі на послуги з розроблення техніко-економічного обґрунтування створення спортивно-туристичної інфраструктури для проведення зимових Олімпійських ігор в Україні в 2022 році.

«Скаржник… просить призупинити процедуру закупівлі на строк до винесення рішення за скаргою, у зв’язку з перевіркою правоохоронними органами України членів комітету з конкурсних торгів та представників учасника торгів «Кленкхар Партнер Консалтинг» на предмет виявлення в їх діях ознак злочину, а також з метою недопущення вчинення корупційних дій з боку зазначених осіб», – йдеться в повідомленні Постійно діючу адміністративну колегію Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель (надалі – Колегія).

Також французька фірма вказує на «порушення ч.2 ст. 28 Закону України «Про здійснення державних закупівель» щодо заборони переговорів між замовниками та учасниками торгів з питань внесення змін до змісту або ціни поданої пропозиції» і просить зобов’язати замовника відмінити процедуру закупівлі.

Колегія АМКУ 28 вересня винесла рішення, яким прийняла до розгляду скаргу «Бюро досліджень та технічних послуг м. Альбертвіля – АБЕСТ» (Франція), однак про призупинення процедури не повідомляється. Розгляд Скарги відбудеться 7 листопада 2011 року.

Процедура розкриття конкурсних пропозицій в ДП «Олімпійська надія-2022» відбулась 14 вересня. Пропозиція французької фірми була втричі дешевшою від пропозиції австрійської фірми, яку згодом було оголошено переможцем.

Згідно з протоколом розкриття пропозицій, «Albertvilloise detudes et de services techiques» (Франція) пропонувало свої послуги за 155 тис євро, «Klenkhart & Partner Consulting» (Австрія) – 425 тис євро. Також були подані заявки від ще однієї австрійської фірми «Masterconcept GmbH» вартістю 612 тис євро і від англійської «AECOM Limited» вартістю 438 тис євро.

Через тиждень після розкриття пропозицій глава Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Владислав Каськів повідомив, що переможцем торгів обрано «Klenkhart & Partner Consulting», чия пропозиція була найнижчою і становить 425 тис євро з терміном виконання робіт 55 днів.

При цьому пропозицію французів та інших австрійців не допустили до оцінки, оскільки вони не надали необхідні сертифікати.

Разом з тим, в протоколі розкриття пропозицій від 14 вересня відмічено, що всі чотири учасники подали всі необхідні документи (повністю протокол тут).

Як відомо, національний проект «Олімпійська надія-2022» було розпочато по ініціативі президента Віктора Януковича. Весною Україна подала в Міжнародний олімпійський комітет заявку на проведенні зимової Олімпіади в Карпатах. Передбачається, що змагання по 15 видам спорту пройдуть, зокрема, в Закарпатській області, де розташовані гори Великий Верх (1598 м над рівнем моря) і Магура-Жиде (1517 м), і у Львівській області, на горі Кременець (1221 м).

Нагадаємо, раніше Мінекономрозвитку не погодило ДП «Олімпійська надія-2022» закупівлю «у одного учасника» послуг з дослідження гір в Карпатах на предмет затвердження гірськолижних трас. Відомство Андрія Клюєва відмовило через те, що подані документи не підтверджували наявності підстав для застосування процедури закупівлі. За даними «Наших Грошей», призначення Владислава Каськіва головою Державного агентства з інвестицій пов’язане з головою Адміністрації президента Сергієм Льовочкіним.