Скасування експортного мита на зернові порятує фірму Путіна-Єнакіївського від мільярдних збитків
11.10.2011   //  

Швидкісне прийняття закону про скасування експортного мита на пшеницю і кукурудзу грає на руку аграрному міністру Миколі Присяжнюку, чий «Хліб інвестбуд» опинився перед загрозою серйозних збитків. Про це йдеться в статті Дмитра Дєнкова в «Економічній правді».

Законопроект почали активно проштовхувати через сесійну залу парламенту на минулому тижні після акції протесту аграріїв під стінами уряду 4 жовтня. За інформацією співрозмовника «ЕП» в Кабміні, акції протесту аграріїв були ініційовані саме профільним міністром. Про це, зокрема, свідчить і той факт, що серед організаторів мітингу фігурував Аграрний союз України, який активно співпрацює з Мінагропродом. При цьому Присяжнюк з моменту введення мит в липні не перестає критикувати цей механізм і завзято підтримує зернотрейдерів.

Як стверджують учасники ринку, Присяжнюк старається зовсім не для ринку і на таку поведінку в нього є свої підстави.

«Він переживає за «Хліб інвестбуд», який зараз опинився у патовій ситуації. Компанії загрожують серйозні збитки», – каже співрозмовник ЕП.

За словами джерела, зараз на складах сумнозвісної компанії знаходиться близько 3 мільйонів тонн зерна. За даними джерел ЕП, через експортні мита ХІБ міг понести збитки на рівні 100-120 мільйонів доларів.

Опонентом Присяжнюка в цій історії називають Мінекономрозвитку і Міністерство фінансів. За словами учасника робочої групи, створення якої ініціював прем’єр-міністр Микола Азаров, підлеглі Андрія Клюєва разом з Мінфіном відмовлялися брати до уваги розрахунки учасників ринку і гальмували переговорний процес.

Від «Наших Грошей».

Схоже, що досить раптове погодження міністерств Андрія Клюєва та Федора Ярошенко на скасування мит було викликано не тільки публічною акцією аграріїв. Останні тижні в Мінфіні сидять перевіряючи з силових органів, а аналітики вже розмірковують хто замінить азарівського товариша в Мінфіні. Звичайно, самому Клюєву нічого не загрожує, бо він один з стовпів Партії регіонів. Але й покровитель Присяжнюка – Юрій Іванющенко – не остання, якщо не перша людина для Віктора Януковича.