Як у Черновецького «по способу 4» крали «Київміськбуд»
10.10.2011   //  

Голова комісії по приватизації 12 липня 2007 запропонував Київраді внести в програму приватизації наступні зміни: «Позицію №1 додатку №5 виключити з додатку №5 і вважати її позицією №23 додатку №6 по способу 4». Лише три роки потому з’ясувалось, що проголосувавши за цю поправку, Київрада погодила відчуження у територіальної громади міста Київ 80% акцій АТ «Холдингова компанія «Київміськбуд» (далі КМБ), найбільшої на той час будівельної компанії столиці. Про це йдеться в статті Ніни Міщенко, опублікованій в останньому числі «Forbes-Україна».

Після перемоги Леоніда Черновецького на мерських виборах було збільшено повноваження наглядової ради КМБ, яку очолив начальник управління комунальної власності Анатолій Чуб. Разом з ним в наглядову раду ввійшов Денис Комарницький. Обидва давні друзі В’ячеслава Супруненко, зятя Черновецького. Нова рада додала собі повноважень, всі операції на суму понад 7 млн грн. голова КМБ Петро Шилюк був змушений погоджувати з наглядовою радою.

«В будівництво вони не лізли, попервах навіть нові ділянки нам відводили. Вони ж вважали, що холдинг буде їх власністю», – каже Шилюк.

На той час більша частина замовлень проходила через комбінат Шилюка ДСК-4. Через рік роботи з новою владою виручка комбінату зросла в 1,5 рази до 600 млн грн. Дохід всього КМБ в 2007 році рівнявся мільярду.

Після вимоги Юлії Тимошенко провести в 2007 році позачергові вибори мера Києва в комунальній газеті «Хрещатик» з’явилось оголошення про пошуки оцінщика для КМБ. Лише після цього противники Черновецького зрозуміли щодо чого і рішення Київради було заблоковано в суді.

Команда Черновецького прискорилась напередодні президентських виборів. Вони зареєстрували кілька нових газет, які і опублікували оголошення про торги, розповів зампрокурора Києва Сергій Софієв. Газети, надруковані нікчемним тиражем, було роздано в метро. По закону якщо ніхто не відгукнувся на оголошення, то початкову ціну для аукціону можна знизити. Так КМБ подешевшав на 49 млн грн.

27 липня 2009 року КМБ був тихо проданий за 114 млн грн. не на фондовій біржі, де повинні продаватись акції держкомпаній, а на «Українській універсальній торговій біржі». Переможцем була оголошена компанія «Новий регіон», якою володів старий знайомий Чуба Михайло Піроцький. Йому також належали кілька компаній, які вели реєстри акціонерів КМБ і підприємств зі складу холдингу.

Головою КМБ було призначено Василя Можара. Після перемоги Віктора Януковича і призначення ставленика Партії регіонів Олександра Попова першим заступником Черновецького Можар розповів новому керманичу мерії про продаж КМБ, таким чином обравши собі новий лагер. Почались перевірки.

На рахунках КМДА були знайдені гроші за продаж КМБ, в платіжних відомостяхвказувались дата і номер договору про продаж, але самого документу не було. ДКЦБФР заборонило всі операції з акціями холдингу. В результаті обшуків було знайдено лише копію договору, було подано позов на рішення Київради «по способу чотири». Оригінал нібито зник разом іншими документами по притватизації в Києві за чотири роки, які нібито були в джипі Петра Іванова, яки було угнано в березні 2010 року.

«Новий регіон» встиг перекинути акції КМБ на офшори. Бувший пакет міста розділили на вісім частин по 10% і продали восьми кіпрським офшорам, аби уникнути погодження оборудки з АМКУ. Зареєструвати нових власників не встигли – всі операції по акціям компанії було заборонено. Влітку 2011 ВГСУ підтвердив право власності міста на 80% КМБ.

Поки що арештовано лише директора біржі Андрія Козакова і посередника, який діяв по дорученню чиновників. Доказів причетності Черновецького і Супруненко немає, їх підпису не знайшли на жодному документі. Зараз Супруненко, Чуб, Іванов, Піроцький в бігах. Комарницький знаходиться на підпісці, але по іншій справі – по давній історії з побиттям адвоката, близького заступнику голові Адміністрації президента Андрію Портнову. Черновецький досі мер. Василя Можара було звільнено, не зважаючи на його допомогу новій владі.