Професійний заробітчанин Балога
26.09.2011   //  

Невідомо, чи врятує голова МНС Віктор Балога від повені рідне Закарпаття, але гроші він уже врятував. Фірми, що належить родичам та політичним соратникам міністра, завдяки своєчасно затвердженій постанові уряду, отримали підряди на берегоукріплення у вотчині Балоги на 70 млн грн.

 

Єдиний центр зосередження «балог»

Закупівлю робіт по берегоукріпленню закарпатських річок 8 вересня здійснило держпідприємство «Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області». Тендери на ремонт дамб та берегоукріплення виграли три закарпатські фірми, які ще з 2001 року займаються попередженням підтоплень.

Пересувна механізована колона ВАТ «Хустська ПМК-240» отримала підряд на захист від затоплення водами рік Теребля та Тересва в Тячівському районі вартістю 29,20 млн грн.

ПрАТ «Виноградівська ПМК №78» за 14,55 млн грн. здійснить реконструкцію дамби на Тересві та берегоукріплення Тиси в Тячівському та Рахівському районах.

ПАТ «Мукачівська ПМК № 77» отримає 23,57 млн грн. за реконструкцію дамб на каналі Чаронда – Латориця Ужгородського району та захист від затоплення водами ріки Визниця в Мукачівському районі.

Власники всіх цих «пересувних механізованих колон» так чи інакше пов’язані з профільним міністром, який, як виявилося, і домігся такого жирного підряду.

Згідно з базою даних ДКЦПФР, більше 51% акцій «Хустської ПМК» належать сім’ї голови правління підприємства Василя Попадинця, який є членом «Єдиного центру» – власного політичного проекту міністра з надзвичайних ситуацій. Нагадаємо, що як лідера цієї партії Віктора Балогу у 2010 році було обрано депутатом Закарпатської облради. Попадинець, до речі, брав участь у праймеріз партії на тих виборах, але з якихось причин так і не став депутатом.

Пакетами понад 10% акцій «Виноградівської ПМК» володіють три особи. Голова правління ПрАТ Йосип Вайда, у власності якого знаходиться близько 11% акцій підприємства, є депутатом Виноградівської міськради від Партії регіонів, в яку ось-ось може влитись «Єдиний Центр». Але Балогою пахне і тут. Заступник голови правління Михайло Телеп’янович, в руках якого знаходиться найбільший пакет у розмірі 16% акцій, є депутатом Виноградівської міської ради від «Єдиного центру». Ще близько 14% акцій підприємства належать Андрію Поличко, який очолював механізовану колону ще з 90-х років після її приватизації.

Нарешті, «Мукачівська ПМК» – це сімейний бізнес Балог. Більше 70% акцій підприємства акумулювали брат міністра Павло Іванович Балога (26%) та родички міністра – Лiлiя Володимирівна та Вiталiя Іванівна Балоги, у власності яких по 23% акцій.

Найцікавіше, що всі ці рідні одна одній фірми нагородив державними контрактами не хто іншій, як ще один «партайгеноссе» Віктора Івановича – депутат Закарпатської облради від «Єдиного центру» Ростислав Федів. З 2006 року він очолює ДП «Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області», яка всі ці роки роздає балогівським механізованим колонам контракти на укріплення дамб на річках Закарпаття.

 

Рятівна операція

Ще на початку серпня «Мукачівська ПМК» отримала підряд від того ж замовника на реконструкцію дамби на Тисі у Виноградівському районі вартістю 9,77 млн грн. А 15 серпня Управління капітального будівництва Закарпатської ОДА замовило «Виноградівській ПМК» берегоукріплювальні роботи в Рахівському районі за 5,00 млн грн. Але тут у Віктора Івановича трапився промах.

Річ в тім, що на той момент укладення цих угод не мало сенсу, тому що кошти на виконання робіт мали йти з державного бюджету. Проте, 22 червня Кабмін визнав такою, що втратила чинність Програму по захисту Закарпаття від повені на 2006 – 2015 роки, затверджену ще в 2001 році. Цей документ передбачає фінансування робіт з попередження паводків у Закарпатській області у розмірі 2,5 млрд грн. на 10 років. З його скасуванням, зрозуміло, були відмінені й норми про виділення коштів.

Тобто, грошей на виконання угод, укладених з підприємствами оточення Балоги, не було. Але всеукраїнський рятівник не даремно мав репутацію короля інтриги, коли працював «завгоспом» президента Ющенка. 7 вересня, тобто – за один день (!) до укладення договорів вартістю 70 мільйонів на берегоукріплення, Кабмін відновив дію постанови, якою в 2001 році була затверджена протипаводкова програма. Таким чином підряди було врятовано.

Нагадаємо, що на початку березня 2001 року, завдяки інтенсивним дощам на Закарпатті, за три дні в басейні річок Боржави, Латориці й Тиси випало більше 300 мм опадів. Це призвело до того, що були підтопленими 33 тис будинків, знеструмлено 98 населених пунктів, через що майже 14 тисяч осіб були відселені й евакуйовані. Були й людські жертви. Паводок став одним із найбільш катастрофічних за останні 200 років. Сумарно збитки від нього склали 317 млн грн.

Мабуть колишній губернатор Закарпаття і рятівник по теперішній своїй професії Віктор Балога по справжньому намагається огородити своїх земляків від горя, яке спіткало їх в 1998, 2001 та 2008 роках. Просто так вже виходить, що це робиться по принципу «і собі, і людям».

 

Сергій Головньов, «Наші Гроші»