Близнюк дав чверть мільйона на поховання останків червоноармійців на Донеччині і одеських жертв політрепрессій
22.09.2011   //  

Міністерство з питань житлово-комунального господарства, очолюване екс-губернатором Донеччини Анатолієм Близнюком, за результатами тендерів уклало угоди на перепоховання останків полеглих червоноармійців в Донецькій області і жертв політичних репресій в Одеській області на загальну суму 282 тис грн. Ще 369 тис грн. буде сплачено за встановлення імен та пошук місця поховання «співвітчизників, які загинули внаслідок Великої Вітчизняної війни на території Німеччини». Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

ПП «Схід-Захід» за 90 тис грн. має перепоховати останки близько 130 червоноармійців, розшуканих у Донецькому регіоні. Ще 99 тис грн. фірма отримає за перепоховання в селі Лідієвка на Донеччині останків близько 200 жертв німецького військового полону та нацистських концтаборів на утворених в Україні збірних інтернаціональних кладовищах.

За даними Донецької облдержадміністрації в Лідієвці знаходиться кладовище німецьких військовополонених. На ньому збиралися поховати останки німецьких солдатів, знайдені в Київському районі Донецька (урочище Гладківка) під час будівництва об’їзної дороги.

Засновником ПП «Схід-Захід» з 2003 року був Анатолій Дермайнер, який нині очолює Донецьку обласну міжвідомчу комісію у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій.

ТОВ «Пам’ять і шана» за 95 тис грн. має перепоховати близько 1000 останків жертв політичних репресій 1936 – 1938 років, ексгумованих в районі 6-го кілометра Овідіопольської дороги в Одеській області. Останки «зберігаються в підвальному приміщенні житлового будинку, що викликає соціальну напругу серед мешканців місця Одеси», йдеться в конкурсній документації.

Ця ж компанія отримає 369 тис грн. за встановлення імен та поховань близько 400 співвітчизників, які загинули внаслідок Великої Вітчизняної війни на території Німеччини та вважаються «зниклими без вісті на війні».

«Виконання цього заходу сприятиме реалізації завдань, які випливають для української сторони з Угоди між Урядом України та Урядом ФРН від 29 травня 1996 року про догляд за могилами полеглих воїнів на території України та Федеративної Республіки Німеччина, а також мінімізація пов’язаних з цим проблем», – йдеться в конкурсній документації.

ТОВ «Пам’ять і шана» засновано Вікторією та В’ячеславом Осипенко, відомим як представник Всеукраїнської спілки учасників війни та Всеукраїнської спілки безквартирних офіцерів.