Комфортний розрив на виборах між партіями Януковича і Тимошенко може коштувати чверть мільярда
21.09.2011   //  

Подолання 5-відсоткового бар’єру на виборах чи забезпечення комфортного розриву між Партією регіонів і «Батьківщиною» на парламентських виборах можна забезпечити придбанням трохи більше мільйона голосів виборців. Бюджет такої закупівлі може коштувати 200-250 мільйонів гривень, підрахував в інтерв’ю «Нашим Грошам» голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко.

На думку експерта, до парламентських виборів у жовтні 2012 року «Батьківщина» та Партія регіонів підійдуть з майже однаковими рейтинговими показниками. При цьому прохідний бар’єр може бути підвищений з нинішніх 3% до 5%.

«При явці 60% один відсоток голосів – це близько 230 тисяч бюлетенів. Відповідно п’ятивідсотковий рівень досягається отриманням трохи більше мільйона голосів виборців. Реально людина буде отримувати на руки в середньому 100 гривень, можливо десь менше, десь більше. А виділяти штаб буде вдвічі більше, тобто середня ціна голосу для партійної каси буде 200 гривень. Як мінімум половина коштів, що виділяють згори, осідають на всіх рівнях піраміди скупщиків. Загалом можна говорити про загальний бюджет 5-відсоткового результату у розмірі 200-250 мільйонів гривень», – каже Черненко.

Експерт не прогнозує загальноукраїнської компанії зі скупки голосів.

«Будуть працювати точково. Найбільше підходять депресивні території з поганою економікою. Це може бути сільська місцевість, або міста, де місто утворюючі підприємства просто зупинились, там де люди не бачать живих грошей. Зазвичай під такі характеристики більш підходять Центр України, а також Південь і Схід. Електорат Західної Україні більш ідейний, плюс гроші регулярно перераховують заробітчани. Але там теж є свої анклави на кшталт Закарпаття», – прогнозує Черненко.

На думку керівника Комітету виборців, в Партії регіонів ще не вирішили, якою має бути система майбутніх виборів.

«За змішану систему ратують на Банковій. Пропорційка більш до вподоби окремим діячам з Грушевського. Першим з огляду на здорову молодість більш цікаво пограти в складні розклади. Другим з огляду на політичний досвід по формуванню різних коаліцій, більшостей та пошуку «тушок» більш цікаво мати стабільну ситуацію з прогнозованим і керованим процесом добором списочників», – вважає Черненко.