«Нафтогаз» оформив літню конвертацію ОВДП на 4,5 мільярди для розрахунків з «Газпромом»
07.09.2011   //  

ПАТ «НАК «Нафтогаз України» уклав угоди на продаж облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) з обов’язком зворотнього викупу на загальну суму 4,632 млрд грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

31 серпня укладено угоду з державним ПАТ АБ «Укргазбанк» на продаж 1 млн ОВДП за 1,054 млрд грн. 2 вересня укладено угоду з ПАТ «Дельта Банк» Миколи Лагуна на продаж 3,5 млн ОВДП за 3,578 млн грн. під 13,5 % річних.

Рішення про закупівлю послуг цих банків по неконкурентній процедурі «у одного учасника» було прийнято «Нафтогазом» відповідно 14 липня і 20 червня, однак угоди укладено лише два місяці потому.

Причиною проведення закупівель в обґрунтуванні названо «дефіцит обігових коштів, викликаний незадовільним станом розрахунків споживачів за реалізований протягом поточного року природний газ», а також «необхідність у накопиченні достатнього обсягу обігових коштів для виконання зобов’язань перед ВАТ «Газпром» з оплати імпортованого в Україну природного газу, проведення розрахунків за послуги з його транспортування та зберігання в підземних сховищах природного газу».

Нагадаємо, в липні «Нафтогаз» конвертував ОВДП в державному «Ощадбанку» на 2 млрд грн і в «Дельта-банку» на 5,2 млрд грн.