Балога за дорученням Азарова купив ліки у фірми, яку донецький міністр відсунув від закупівель
07.09.2011   //  

Міністерство надзвичайних ситуацій 30 серпня уклало угоду з ПАТ «Ганза» на постачання фактору згортання крові VIII для лікування хворих дітей (5307500 МО). Вартість угоди склала 4,97 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Закуплені препарати будуть спрямовані для надання в першу чергу хірургічної допомоги хворим на гемофілію А, В, при кровотечах та крововиливах. Станом на 01.01.2011 в Україні на диспансерному обліку перебувало 648 дітей та 2 050 осіб дорослого віку хворих на гемофілію та хворобу Віллебранда.

Ліки придбано по неконкурентній процедурі «у одного учасника» на виконання розпорядження Кабінету міністрів від 17 серпня 2011 р. № 785-р «Про виділення коштів на здійснення першочергових заходів щодо закупівлі лікарських засобів для лікування осіб, хворих на гемофілію».

МНС обрало постачальником «Ганзу» тому, що ця фірма надала «найбільш економічно вигідну пропозицію» у відповідь на запити, які міністерство надіслало підприємствам, «що здійснюють відповідний вид діяльності», йдеться в обґрунтуванні закупівлі.

Нагадаємо, 17 серпня прем’єр-міністр Микола Азаров розкритикував діяльність голови Міністерства охорони здоров’я Олександра Аніщенко і доручив голові МНС Віктору Балозі «зв’язатися безпосередньо з виробниками ліків і забезпечити їх поставку до України протягом двох тижнів».

Наприкінці серпня Азаров запропонував президенту Віктору Януковичу оголосити догану міністру і двом його заступникам, які, на думку прем’єра, через неналежне виконання службових обов’язків зірвали програму закупівель лікарських препаратів. Після цього 2 вересня 2 вересня Мінздрав уклав угоду з «Ганзою» на постачання 5307500 міжнародних одиниць фактору згортання крові VIII для лікування хворих дітей вартістю 13,75 млн грн.

ПАТ «Ганза» Петра Багрія не є виробником ліків, компанія виступає посередником в імпорті лікарських препаратів. За даними компанії Trout Cacheris, яка на замовлення уряду Азарова вивчала діяльність уряду Юлії Тимошенко, «Ганза» була причетна до імпорту препарату «Таміфлю» за завищеними цінами. У попередні роки група компаній, контрольованих групою Петра Багрія і Андрія Лірника отримувала найбільші на постачання ліків Мінздраву. Після призначення міністром вихідця з Донеччини Аніщенко, «Ганза» втратила свої позиції на користь компаній, які мають стосунок до Бориса Литовського.