Не все то золото, що блищить-2
05.09.2011   //  

«Укрзалізниця» вчергове потішила спростуванням, яке знову захоплює своєю безпосередністю. На щастя цього разу хоча б не заперечують позолоти на придбаних статуетках. Але креативний підхід залізничників змушує знову відповісти на кожний абзац їх нібито спростування.

Сьогодні вранці «Наші Гроші» повідомили про тендер «Укрзалізниці», на якому були придбані бронзові статуетки ручної роботи на мармурових підставках на суму 800 тис грн. Уже надвечір прес-центр Державної адміністрації залізничного транспорту розіслало по ЗМІ  «Офіційне роз’яснення».

Ми вже переживали такий етап у стосунках з «Укрзалізницею», коли повідомляли про її позолочені мобілки. Залізничники спочатку спростовували факт позолоти, а потім тишком-нишком розірвали вже укладену угоду на придбання нібито через відмову постачальника знижувати ціну вже після тендеру. Тож пройдемо тим самим шляхом – публікуємо повністю текст «Укрзалінизці» (виділення жирним) і прокоментуємо кожен абзац.

Державна адміністрація залізничного транспорту України повністю спростовує інформацію, поширену низкою ЗМІ, щодо закупівлі позолочених статуеток за 40 000 гривень за одиницю. Інформація є абсолютно недостовірною та неправдивою, а також такою, що шкодить діловій репутації та  іміджу підприємства.

Абсолютно не погоджуємось з тим, що інформація шкодить діловій репутації та іміджу підприємства. Чому там шкодити?

Це вже не перший випадок, коли Державна адміністрація залізничного транспорту стає об’єктом інформаційних атак з розповсюдженням свідомо перекручених фактів, які шкодять діловій репутації підприємства. Зокрема, ствердження щодо кількості а відповідно і вартості зазначених статуеток (по 40,0 тис. грн кожна) не відповідає дійсності.

Звичайно не перший випадок, коли компанія з багатомільярдним оборотом потрапляє в новини. Щодо ціни – у наступному абзаці.

Відповідно до документації конкурсних торгів щодо закупівлі предметів оздоблення металевих вимагалось подання пропозицій по предмету закупівлі, що складався з 19 найменувань, а не з кількості 19 штук.

Можливо в «Укрзалізниці» є дві різні документації конкурсних торгів, одну з яких вона віддає для публікації для «Вісника державних закупівель», а іншу – притримує для спростувань. Ми опираємось на опублікований документ.

На нашому сайті ми зберегли інформативну частину документації, а повністю документ кожен може побачити тут.

Отже придбано дійсно статуетки 19 найменувань. Але згідно з документацією, а саме з його розділом «Технічні вимоги щодо предмета закупівлі», придбано по 1 (одному) екземпляру кожного найменування. Множимо 19 на 1, отримуємо 19. Ділимо загальну вартість укладеної угоди 800 тис грн. на 19 штук, отримуємо понад 40 тис грн. за одну статуетку. Усі цифри і назви (наголошуємо – всі!) взяті з документу залізниці, викладеному на сайті “ВДЗ” Міністерства економічного розвитку, і в шапці якого стоїть фамілія О.Т.Боримського, заступника начальника Головного управління справами Державної адміністрації залізничного транспорту.

Загальна ж кількість необхідних статуеток кожного найменування, відповідно до укладеного між сторонами договору, буде визначатися, виходячи із фактичної потреби Укрзалізниці.

Тепер зовсім цікаво. Ми виходили хоча б з того, що залізниця придбала 19 статуеток. А тут маємо справу з абсолютно свавільним визначенням необхідної кількості статуеток вже в укладеній угоді. А якщо фактична потреба складе всього одну статуетку? Тоді вона буде коштувати 800 тисяч гривень? А якщо потрібно буде 800 тисяч статуеток – ТОВ «Горант мистецтво» буде ручну чеканку по бронзі з мармуром і (місцями) з позолотою робити по 1 гривні за штуку? Чесно кажучи, зачесались руки, аби переслати цей реліз  в Держфініспекцію (людськими словами – КРУ). Бо подібного трактування Закону про держзакупівлі вони, напевно, ще не зустрічали.

Державна адміністрація залізничного транспорту залишає за собою право захисту своєї ділової репутації у встановленому законом порядку. Прохання до журналістів перед публікацією начебто чергових сенсаційних новин консультуватися зі спеціалістами у сфері державних закупівель.

«Наші Гроші» залишають за собою право виконувати місію мас-медіа – слідкувати за діяльністю державних установ, чия діяльність здійснюється або коштом платників податків, або які мають заробляти гроші для наповнення державного бюджету. Прохання до фахівців прес-центру – уважно вивчайте власні документи «Укрзалізниці».

P.S. Звичайно, ми розуміємо, що в «Укрзаліниці» можуть початись пошуки відьом, які в конкурсній документації проставили одинички в графі «К-сть одиниць шт.». Тому наводимо приклад якісного документу. Сьогодні в ВДЗ було опубліковано дані про тендер Національного Олімпійського Комітету, який придбав сувенірну продукцію у фірми «Горант плюс» на 814 тис грн. В документації НОК без жодних викрутасів навели точну кількість необхідної продукції і навіть опублікували її фото. Причому придбано навіть статуетки з переліку «Укрзалізниці». Тож дивіться тут і дивуйтесь, чому одні можуть нормально провести тендер, а інші офіційно роз’яснюють…