Клюєв вирішив зламати схему Бойка-Калетника на зрідженому газі
02.09.2011   //  

Віце-прем’єр-міністр України на селекторній нараді доручив керівникам областей «кардинально знизити» ціни на зріджений газ.

За його словами, роздрібні ціни є вищими від гуртових в 2.2-6.5 (!) разів.

«Це знущання над нашими громадянами. Протягом тижня ціни мають бути приведені до обґрунтованого рівня»,- сказав Клюєв, цитує його Oilnews.

Нагадаємо, що вперше про «газову  схему» у кількох числах описали журналісти «Ділової столиці».

Її суть полягає у створенні дефіциту ресурсу на ринку, чим користуються кілька компаній. Зріджений газ, який виробляється  в Україні, у першу чергу повинен продаватись для потреб населення. Згідно з Постановою Кабміну №599 від 4.04.2000.

8 компаній подають невмотивовано великі заявки і в результаті скуповують 80% зрідженого газу за дешевими державними цінами. Згодом товар перепродується на ринку в 4-5 разів дорожче. Додаткова маржа: близько 150 млн грн.. щомісяця.

Ціна на останньому аукціоні: 2130 грн/т. Ціна на вільному ринку: 10 500-11 500 грн/т.

Назви фірм: «Харків-СПБТ», «Укрхарківгазпоставка-2009», «Запоріжгаз-2000», «Луганскпропангаз», «Черкаси-газпостач», «Луганськпостачгаз», «Кримбутангаз» і «Модум-вівенді».

Як пише «Ділова столиця», усі  ці фірми входять в орбіту інтересів міністра Міненерговугілля Юрія Бойка і мільярдера Ігоря Коломойського.

Ситуацію міг би виправити імпорт, однак починаючи з лютого, митниця, керуючись внутрішнім наказом, по кілька тижнів перевіряє  якість газу, що відлякує імпортерів від подібного виду бізнесу.

Нагадаємо, що Клюєв є давнім політичним противником Бойка.