Українську зброю на 1,5 мільярди знову возитимуть мимо сомалійських піратів без охорони?
01.09.2011   //  

Дочірнє підприємство ДК «Укрспецекспорт» Державне госпрозрахункове зовнішньоторгівельне підприємство «Спецтехноекспорт» за результатами тендеру 22 серпня уклала угоди на страхування вантажів, які будуть транспортуватись з червня 2011 р. по травень 2012 р. у тому числі через Аденську затоку між Аравійським півостровом і півостровом Сомалі. Загальна вартістю угод склала 13,20 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

В тендері приймали участь три компанії, які розіграли між собою три лоти закупівлі.

ПАТ «Страхові гарантії України» отримає 8 млн грн. за страхування вантажів, по яким максимальна річна загальна сума відповідальності складає 1 млрд грн.

ТДВ «СК «Проксіма» отримає 4 млн грн. при максимальній відповідальності 250 млн грн. ПАТ «СК «Українська страхова група» отримає 1,20 млн грн. при такій самій відповідальності.

Згідно з конкурсною документацією, страховики повинні відшкодувати збитки страхувальника, у тому числі пов’язані з війною, революцією, страйками, з будь-якими діями піратів, окрім випадків проходження судна через Аденську затоку, іншим шляхом, ніж через «Безпечний коридор»/ Safe Corridor (Maritime Security Patrol Area (MSPA).

При цьому «Спецтехноекспорт» вказує, що наявність охорони вантажу не є обов’язковою умовою.

Також страховик буде мати лише загальну інформацію про вантаж. Для укладання договору страхування повинно бути достатньо загального опису вантажу (чи посилання на відповідний контракт на постачання), загальної ваги, загальної характеристики упакування.

Нагадаємо, в 2008 році сомалійські пірати захопили судно «Фаїна», яке без охорони везло вантаж зброї через Аденську затоку. Пірати тримали в полоні судно з 17 українськими моряками понад три місяці і випустили разом з вантажем (зброя, танки) після сплати викупу, який за неофіційними даними склав $3,2 млн.