Золотий екватор Єрємєєва
18.08.2011   //  

Державні структури несподівано «закохалися» у паливного магната Ігоря Єрємєєва. У 2011 році його підприємства «Укрпостач-Нафтотрейд», «Континент Нафто Трейд», «Золотий Екватор» і «Рось-1» продали державі нафтопродуктів більше, ніж на 4,5 млрд грн., обійшовши на цьому ринку компанії «Привата» і Ахметова.

«Наші гроші» постійно слідкують за фірмами, які постачають паливо державним підприємствам та органам влади. І цього літа ми помітили визначну подію. Молоде ТОВ «Золотий Екватор», яке з’явилось в квітні, відразу з завидною регулярністю почало вигравати державні тендери на закупівлю нафтопродуктів (див. графік).

Ця структура публікує свої оголошення про закупівлю товарів на сайті оператора АЗС під брендом WOG, контрольованого бізнесменом Ігорем Єремєєвим (група «Континіум»), який в 2002-2006 роках був народним депутатом, очолював депутатську фракцію Володимира Литвина і навіть фінансував його невдалу виборчу кампанію до парламенту в 2006 році.

Неймовірність тендерних здобутків Єремєєва стає більш зрозумілою при порівнянні з доходами інших гравців ринку. ТОВ ВТФ «Авіас» з групи «Приват» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова (ці добродії, на хвилиночку, мають найбільші потужності з переробки нафти в Україні і їм належить кожна четверта АЗС в державі), з початку року виграло підряди на 385 млн грн. ТОВ «Паралель-М ЛТД» із групи Ріната Ахметова здобуло близько 290 млн грн. Тоді як ТОВ «Золотий Екватор» усього за чотири місяці виграло державні підряди на 480 млн грн. (див. таблицю). Це на додачу до третини мільярда ще до однієї фірми Єрємєєва «Контитнент Нафто Трйед».

Найбільші переможці державних тендерів на постачання палива за січень-липень  2011 р, млн. грн.

ТОВ «Золотий Екватор» (Єрємєєв) 481,76
ТОВ «Атан-Крим» (Феодосія) 466,41
ТОВ ВТФ «Авіас» (Приват) 385,06
ТОВ «Континент Нафто Трейд» (Єрємєєв) 365,92
ТОВ «Параллель – М ЛТД» (Ахметов) 291,43
ПП «Топаз ЛТД» 271,04
ПП «ОККО-Бізнес» 252,66
ТОВ «ТД Славута» 210,97
ТОВ «ТПП «Альянс» 182,53
ТОВ «Контакт-К» 101,35
ТОВ «КЛО-Карта» 80,46
ТОВ «СК «Формула» 59,11
ТОВ «Рось-1» 54,54
ТОВ «Гепард» 50,79
ТОВ «Запоріжнафтопродуктгруп» 29,56
ТОВ «Татнєфть-Укрнєфтєпродукт» 29,00
ТОВ Фірма «Монблан» 26,17
ПАТ «Концерн Галнафтогаз» 18,03
ТОВ «Трейдмар-Ойл» 14,12

Примітка: в таблицю не включено дані щодо постачальників палива Міністерству оборони та ДП «Ровенькиантрацит», оскільки вони прив’язані виключно до цих замовників і не є гравцями на роздрібному ринку України. Також не включено дані щодо гуртових поставок палива «Укрзалізниці» єрємєєвських фірм ТОВ «Укрпостач-Нафтотрейд» і ТОВ «Континент Нафто Трейд».

Деякі співбесідники «НГ» пояснюють прихильність державних органів до західноукраїнського магната тим, що східноукраїнські бізнесмени після інавгурації Віктора Януковича нібито вивели бізнес Єрємєєва з розряду «обєздолєних». Непрямим свідченням стало також те, що по призначенні Бориса Колеснікова міністром транспорту саме фірми Єрємєєва було «призначено» монопольними постачальниками палива для «Укрзалізниці» на мільярди гривень.

Ми взяли витяг з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій (ЄДРПОУ) стосовно «Золотого Екватору», щоб з’ясувати, чи відповідають ці чутки дійсності. Виявилось, що підприємство в грудні 2010 року засновано двома офшорами з Кіпру – «ОВГ Оіл Вест Лімітед» та «Даркод Оверсіз Лімітед». Ці «кіпріоти» також є засновниками ТОВ «Континіум-Укрнафто-Ресурс», ТОВ «Вест Ойл Груп» (WOG), ТОВ «ТД «Континіум-Галичина». До того ж директор «Золотого Екватора» Людмила Вороніна займала аналогічну посаду і в «Континент Нафто Трейді».

Головні офіси обох підприємств знаходяться в Луцьку. Іншими словами, якщо і відбувся факт продажу активів Єремєєва «товаришам зі Сходу», то суспільство дізнається про це тільки тоді, коли стануть відомі справжні власники вищезгаданих кіпрських офшорів.

Натомість вилізла цікава деталь – статутний фонд підприємства, яке продає державі палива на сотні мільйонів і має філії в кожному обласному центрі України, складає аж… тисячу гривень (витяг внизу сторінки).

Нагадаємо також, що в лютому Єрємєєв додав до своїх паливних активів київську мережу АЗС під маркою «Рось» народного депутата Анатолія Семиноги. Обсяги реалізації у ТОВ «Рось-1» були звичайно менші, ніж у «Контініума», однак воно спеціалізується на постачанні палива центральним органам влади, наприклад саме у нього купує бензин автобаза Державного управління справами. Тож актив цікавий з усіх точок зору.

Проте відзначимо, що історія з «Россю» ще потребує досконалого вивчення. Оскільки в приватних бесідах в кулуарах парламенту «Нашим Грошам» доводилось не раз чути, що Семинога свої заправки не те, що продав (згадаємо, що повідомлення про продаж з’явились після обшуку СБУ в семиногінському офісі), не те що віддав весь свій бізнес (Семинога тоді покинув лави БЮТ), і не те що саме Єрємєєву (нібито «донець підкрався непомітно, хоч…»).

Як би там не було, західному бізнесмену Єремеєєву вдалося домовитися зі «східняками». Недарма, і «Континент», і «Екватор», і «Рось» стабільно з’являються в новинах «Наших грошей» і мають неймовірний успіх у держави. Не будемо загадувати наперед, але нинішній період розвитку єрємєєвського бізнесу можна назвати золотим. І від його політичної гнучкості залежить чи стане цей період екватором, перетнувши який знову починаєш спускатися на крижаний полюс.

Сергій Головньов, «Наші Гроші»