Томограф для онкохворих Київщини купили за 60 мільйонів, не зважаючи на претензії до мізерного капіталу постачальника
17.08.2011   //  

Комунальний заклад Київської облради «Київський обласний онкологічний диспансер» 1 серпня уклав угоду з ТОВ «Укрмед» на постачання комп’ютерного томографа в комплекті з прискорювачем за 60 млн грн. Про це повідомлєяться в «Віснику державних закупівель».

Придбано лінійний медичний прискорювач Trilogy за 48 млн грн. і рентгенівський комп’ютерний томограф Brilliance CT Big Bore за 12 млн грн.

Постачальника в онкодиспансері визначили по неконкурентній процедурі закупівлі «у одного учасника». Вибір саме ТОВ «Укрмед» обґрунтовано тим, що фірма є авторизованим і ексклюзивним представника компаній Varian Medical Systems та Philips Medical Systems на території України. Це стало єдиним критерієм для вибору фірми, оскільки диспансер вирішив закупити продукцію саме цих виробників.

Вибір саме цих виробників обґрунтовується тим, що хворі українці мають проходити процедури в різних лікарнях на однаковому обладнанні. Зараз в Україні є лінійні прискорювачі лише двох виробників: Varian – 12 апарати, Siemens – 3 апарати. Але прискорювачі виробництва Siemens на даний час не зареєстровані в Україні як вироби медичного призначення, тому потрібно купувати Varian.

А томограф Philips потрібно купувати тому, що лише він задовольняє медико-клінічним та технічним вимогам онкодиспансера (повністю текст обґрунтування тут).

Угода на постачання була укладена після того, яка Антимонопольний комітет у липні відмовив ПАТ «УМТ» в задоволенні його скарги на вибір онкодиспансером неконкурентної процедури закупівлі.

Компанія УМТ надала експертні висновки щодо того, що хворі без будь-яких проблем можуть проходити лікування на приладах різних фірм-виробників. На це онкодиспансер надав висновок іншого експерта, який підтвердив неможливість такого переходу хворих.

Також скаржник вказав, що , що «єдиний учасник – ТОВ “Укрмед”, в якого планується закупівля радіологічного обладнання за бюджетні кошти на суму 60 мільйонів гривень, має статутний капітал лише 21 тисячу гривень. Крім того, … засновником виступає компанія – нерезидент, яка в кінцевому рахунку буде отримувачем бюджетних коштів».

На цей аргумент АМКУ відповів, що закон про державні закупівлі «не містить обмежень щодо розміру статутного капіталу учасників процедур закупівель». При цьому встановлено, що вітчизняні та іноземні учасники беруть участь у процедурах закупівель на рівних умовах (повністю текст рішення АМКУ тут). Тому у задоволенні скарги було відмовлено.