«Енергоринок» взяв в борг 700 мільйонів, «бо не зростали тарифи на електроенергію»
10.08.2011   //  

Держпідприємство «Енергоринок» 1 серпня уклало угоду з ПАТ «Державний ощадний банк України» на відкриття відновлюваної кредитної ліні у розмірі 700,00 млн грн. строком на рік під 14% річних. Всього держпідприємству доведеться сплатити за користування кредитом 98,00 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Тендер проведено за неконкурентною процедурою «у одного учасника». В обґрунтуванні це пояснено виникненням термінової потреби у невідкладному залученні кредитних коштів для вирішення питання щодо проведення розрахунків з енергогенеруючими компаніями (ГК) для забезпечення поставок на електростанції ТЕС енергетичного вугілля для роботи у осінньо-зимовий період.

В обґрунтуванні також вказано, що здійснити фінансове збалансування діяльності ГК ТЕС сьогодні не дають можливості два чинники. По-перше, це не підвищення тарифів на електроенергію для населення в червні. По-друге, не погодження Мінфіном «Заходів фінансової стабілізації ГК ТЕС до Прогнозного балансу на 2011 рік». Це не дало можливості залучити залишки коштів 2009-2010 років у сумі 757,00 млн. грн. на програму реструктуризації вугільної промисловості для погашення заборгованості за спожиту електроенергію з подальшим спрямуванням цих коштів для розрахунків ГК ТЕС з вугільними підприємствами. Крім того, бездіяльність Мінфіну зробила неможливим спрямовування коштів за субкредитними угодами, наданими ГК ТЕС на впровадження проекту розвитку ринку електроенергії, в обсязі 305,00 млн грн. на погашення заборгованості вугільних підприємств за спожиту у минулих періодах електроенергію.

«Зазначене може призвести до погіршення розрахунків ГК ТЕС з підприємствами вугільної промисловості та ускладнить проведення повних розрахунків в подальшому» – зазначено в записці.

Нагадаємо, з 1 квітня Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) підвищила тарифи на електроенергію для населення на 15%.