«Енергоринок» заплатить рідним аудиторам мільйон, бо будуть судові розбори і крах Алгоритму
08.08.2011   //  

ДП «Енергоринок» 1 серпня уклало угоду з ТОВ «УПК – Аудит Лтд» на послуги з аудиту оптового ринку електроенергії. Вартістю угоди, укладеної строком до 25 лютого 2012 року, склала 960 тис грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Тендер проведено по неконкурентній процедурі «у одного учасника». В обґрунтуванні закупівлі вказано, що держпідприємство «Енергоринок» з грудня минулого року двічі намагалось провести відкриті торги, однак жодного разу на тендер не було подано більше однієї заявки від учасників.

«Таким чином замовником було двічі відмінено процедуру закупівлі… Після цього до Міністерства економічного розвитку та торгівлі було подано пакет документів щодо погодження закупівлі в одного учасника, але отримано рішення про відмову від 20.04.2011 № 3305-26/4915-12, оскільки подані документи не підтверджували наявності підстави для застосування процедури», – повідомляє конкурсний комітет ДП «Енергоринок».

Цього МЕРТ погодило неконкурентну закупівлю, обґрунтовану правилами для учасників оптового ринку електроенергії, згідно з якими повинні проводитись обов’язкові щомісячні аудиторські перевірки метою яких є підтвердження дотримання Алгоритму оптового ринку при здійсненні Розпорядником коштів розподілу коштів з поточного рахунку із спеціальним режимом використання оптового постачальника та дотримання Правил ОРЕ всіма учасниками.

«Враховуючи той факт, що підготовка аудиторського висновку потребує значних витрат часу з залученням до неї 5-6 аудиторів компанії – майже 115 людино/днів щомісячно протягом поточного року, а в даний час вже пройшло 4 місяці, які вже залишилися поза перевіркою виникає нагальна потреба розпочати перевірку у термін до 1 червня 2011 року. В іншому випадку, зважаючи на специфіку роботи ДП “Енергоринок” існує велика ймовірність порушення термінів проведення аудиторської перевірки та своєчасного надання Раді ОРЕ аудиторського висновку, що в свою чергу може призвести до судового врегулювання взаємовідносин між підприємствами», – йдеться в обґрунтуванні.

«Крім, того невиконання процедур передбачених ДЧОРЕ для Аудитора протягом декількох місяців поточного року (на цей час АК ТОВ “УПК – Аудит Лтд” закінчила надання послуг за Договором від 18 лютого 2010 року № 180-Т 10-1811) унеможливлює підготовку коректного річного звіту, який використовується в подальшому плануванні та прогнозуванні розвитку паливо-енергетичної галузі України, збільшує ймовірність помилки при прийнятті управлінських рішень», – повідомляє конкурсний комітет ДП «Енергоринок».

ТОВ «УПК – Аудит Лтд» Володимира Козленко і Тетяни Лавренової надають послуги «Енергоринку» щонайменше з 2004 року. Також компанія отримала підряд «Енергоатому» вартістю 800 тис грн. на аудит фінансової звітності за 2010-2012 роки по національним стандартам бухгалтерської звітності. Серед клієнтів фірми є багато держпідприємств енергетичної, нафтогазової та інших галузей.