Лавринович найняв юристів розбиратись з гріхами Коломойського, Ахметова і суднобудівників
03.08.2011   //  

Міністерство юстиції 26 липня уклало низку угод з іноземними юридичними компаніями на захист інтересів держави Україна в міжнародних судах. Загальна вартість угод склала $2,91 млн, або 23,21 млн грн. Всі угоди укладено по процедурі закупівлі «у одного учасника», що за твердженням Мінюсту, очолюваного Олександром Лавриновичем, пов’язано із відсутністю конкуренції. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

У міжнародної юридичної фірми «Latham & Watkins LLP» (Лондон, Великобританія) Мінюст за $650 тис замовив послуги представництва інтересів України у справі за позовом компаній «Ласкарідіс Шиппінг Ко.», «Лавінія Корпорейшн», А.К. Ласкарідіса та П.К. Ласкарідіса до держави Україна.

У 1993 році між компанією «Ласкарідіс Шиппінг Ко., Лтд» та ДП «Суднобудівний завод ім. 61 комунара» був укладений контракт на будівництво рефрижераторного судна. У зв’язку з фінансовими труднощами підприємства, графік будівництва затягнувся, що призвело до відкриття іноземним інвестором процесу у лондонському Арбітражному суді. Відповідно до рішення Арбітражу від 29 листопада 2006 року заводу необхідно виплатити на користь компанії «Sea Emerland S.A.» (дочірня компанія «Ласкарідіс Шиппінг Ко., Лтд») близько $40 млн.

У Юридичної фірми «King&Spalding» (Париж, Франція) Мінюст за $1,6 млн замовив послуги представництва інтересів України у справі за позовом ВАТ «Татнафта» до держави Україна.

Спірним активом щодо України і Татарстану (в особі «Татнафти») є ПАТ «Укртатнафта», яка була створена відповідно до указів президентів України і Республіки Татарстан (РФ) у 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ. Спочатку 20,1% акцій НПЗ належало ВАТ «Татнафта», ще 29,7% – Міністерству майна Татарстану. В результаті судових розглядів частка татарстанських акціонерів у ЗАТ практично обнулена, а на підприємстві з’явився новий великий акціонер – пов’язане з групою «Приват» Ігоря Коломойського ТОВ «Корсан». В 2007 році «Татнафта» через міжнародний арбітраж пред’явила до України позов з вимогою відшкодувати $520 млн збитків. Пізніше сума позову була збільшена до $2,40 млрд.

У Міжнародної юридичної фірми «Freshfields Bruckhaus Deringer LLP» (Париж, Франція) Мінюст за $662,5 тис замовив послуги представництва інтересів України у справі за позовом компанії «Венко Прикерчинська Лтд» до держави Україна.

В липні 2008 року компанія «Венко Прикерченська Лтд», пов’язана з структурами Ріната Ахметова і російськими інвесторами, звернулась до Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольм з запитом, щодо розподілу вуглеводнів, які видобуватимуться в межах Прикерченської ділянки континентального шельфу Чорного моря між компанією та Україною. В квітні цього року Кабміном була схвалена Мирова угода з компанією.

В 2010 році «Freshfields Bruckhaus Deringer LLP» отримала 1,85 млн грн. за представництво інтересів України у справі за позовом «Венко Прикерченська Лтд».