Залізниця, вуглепром і «Зоря-Машпроект» набрались кредитів майже на мільярд
15.07.2011   //  

Державні підприємства за результатами тендерів 6-8 липня уклали низку угод на відкриття кредитних ліній в державних банках України та Росії. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

ДТГО «Львівська залізниця» (ЛЗ) уклало угоду на відкриття невідновлювальної кредитної лінії на загальну суму 218 млн грн. з ПАТ «Дочірній банк Сбербанку Росії» терміном на три роки. Вартість позики склала 16% річних. Конкурентом «Сбербанку» на торгах був інший російський банк – «ВТБ Банк».

ДП «Вугілля України» взяло кредит в ПАТ «Державний ощадний банк України» у розмірі 200 млн грн. на один рік. Вартістю обслуговування склала 38 млн грн. Заставою по кредиту є майнові права за договорами поставки вугілля, укладеними між ДП «Вугілля України» та споживачами (покупцями ) вугільної продукції (право вимоги оплати вартості товару).

ДП «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря» – «Машпроект» (Миколаєв) отримав відновлювану кредитну лінію з лімітом $55 млн від ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України». Кредитна лінія відкрита на рік, її вартість склала 32,89 млн грн., або близько 7,5% річних. Кредит надано на поповнення оборотних коштів, виплату заробітної плати, погашення кредитів в інших банках тощо. Заставою для кредиту є два газотурбінних двигуна, які виробляє «Зоря-Машпроект».

1 липня народні депутати від депутатської групи «Реформи заради майбутнього» Валерій Камчатний та Іван Сiдельник зареєстрували в Верховній раді законопроект №8734, яким пропонується виключити ДП «НВКГ «Зоря» – «Машпроект» з переліку об’єктів, що не підлягають приватизації. В пояснювальній записці до документу вказано, що метою законопроекту є «створення умов для залучення приватних інвестицій у підприємство, подальше перебування якого у державній власності є економічно недоцільним». Миколаївські ЗМІ вважають, що підприємство стане розплатою українського уряду з Російською Федерацією за здешевлення газу.