Річку в Кривому Розі за 27 мільйонів розчистить партнер сина «лазаренківця»
14.07.2011   //  

Дніпропетровське обласне виробниче управління водного господарства Держкомводгоспу за результатами тендеру 1 липня уклало угоду з ПП «Універсалгазбуд» на розчистку русла річки Стара Саксагань  вартістю 27,51 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

ПП «Універсалгазбуд» засновано Сергієм Ларіоненко. Він також є співзасновником ТОВ «Концерн «Ліфт» разом з представником Комітету по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю в Дніпропетровській області ВГО «СГОУ «Народна рада» Олександром Юровських та Дмитром Шапраном, сином голови правління ЗАТ «Царичанський завод мінеральних вод» Сергія Шапрана – депутата Дніпропетровської облради від блоку Лазаренко.

Згідно з конкурсною документацією, фірма-переможець має розчистити 4,3 км русла річки Стара Саксагань від вул. Леніна до вул. Електроніки і півкілометра стариці р. Стара Саксагань в парку ім. Газети Правда. Також потрібно укріпити береги річки кам’яними габіонами та георешіткою.

«Розглянута ділянка ріки Стара Саксагань та її стариці простирається від північного сходу на південь в межах міста Кривий Ріг. У результаті порушення водного режиму ріки Саксагань (відсутність водоохоронних зон і отже не дотримання необхідних для підтримки нормального водного режиму заходів), відсутність прибережних лісонасаджень, винос продуктів ерозії ґрунтів з ярів, оранка берегів, відбулося замулення русела. А найголовніша причина – перетин кар’єрами природного русла ріки Саксагань.

У результаті замулення русла, що є природними регіональними дренами, відбувся підйом рівня ґрунтових вод, що завдає  шкоди житловим будинкам та комунікаціям міста», – йдеться в документації.