Ліки для зеків на «пов’язаному» тендері купили в три рази дорожче від ціни Мінздраву
14.07.2011   //  

Учасники тендера, проведеного Держдепартаментом з питань виконання покарань отримали надприбутки, продавши препарат майже у два рази дорожче реальної ціни, повідомляє Кіровоградське відділення «Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД».

З липня по листопад 2011 року установи з виконання покарань отримають протитуберкульозні препарати, для лікування резистентного (стійкого до ліків) туберкульозу. Виходячи з результатів закупівлі, ліки засудженим надасть ТОВ «Фармацевтичні препарати регіонів». Ця фірма виявилася переможцем тендеру і обійшла свого єдиного конкурента ПрАТ «Ганза», надавши більш низьку ціну на протитуберкульозні препарати ІІ ряду. Після розкриття пропозицій конкурсних торгів, яке відбулося 23 червня, тендерна комісія постановила передати ТОВ «Фармацевтичні препарати регіонів» 12,44 млн грн.

За ці гроші пенітенціарні установи України повинні отримати вісім найменувань препаратів. Не дивлячись на те, що ця ціна виявилася найнижчою в тендерних пропозиціях, порівняння вартості цих препаратів у переможця і в звичайних аптеках, піднімає чимало питань. Зокрема, це стосується ціни офлоксацину. Згідно повідомлення про результати процедури закупівлі ТОВ «Фармацевтичні препарати регіонів» запропонувало одну таблетку цих ліків за 1,50 грн.

З метою визначення реальної вартості був проведений моніторинг цін цього препарату в звичайних аптеках міста Кіровограда. Як виявилося «на волі» таблетку офлоксацину можна купити за 0,81 грн. або максимум за 1,10 грн. Крім того, на початку липня Міністерство охорони здоров’я серед інших медикаментів закупив таблетки офлоксацину по 0,60 грн. за штуку у ТОВ «Старвайс Фарм».

ТОВ «Старвайс Фарм», ТОВ «Фармацевтичні препарати регіонів» і ПрАТ «Ганза» контролюються групою Петра Багрія і Андрія Лірника.