За півроку державні шахти витратили суму, за яку можна купити три «Челсі»
10.07.2011   //  

За перше півріччя 2011 року державні вугледобувні підприємства оприлюднили через «Вісник державних закупівель» угод на купівлю товарів на суму 17,5 млрд грн. ($2,1 млрд).

Оскільки загальна сума державних тендерів за цей період склала 155 млрд грн., то кожна дев’ята гривня була витрачена вітчизняним  вуглепромом.

Лідерами із закупівель стали контрольовані групою Рината Ахметова ДП «Ровенькиантрацит» і ДП «Свердловантрацит». Вони уклали угод на загальну суму в 4,1 млрд грн.

До списку не ввійшли дрібні закупівлі шахт (роботи до 100 000 грн. і послуги – до 300 000), оскільки, згідно із законодавством, вони не потребують тендерної процедури.

Зважаючи на та, що сьогодні в Україні налічується близько 36 000 шахтарів, цих грошей вистачило би на те, щоб кожен із них щомісяця отримував 79 000 грн.

Нагадаємо, що нещодавно на екранах з’явився фільм німецького режисера Якоба Пройса «Інший Челсі». У ньому  автор протиставляє життя пересічних шахтарів Донбасу із людьми, наближеними до олігархів, які володіють дорогими футбольними клубами.

За оцінкою журналу «Форбс», ціна футбольного клубу «Челсі» складає $658 млн.

Увесь перелік вугільних тендерів можна побачити тут.